Välkommen till Gotland Runt 2024 – världens största årliga havskappsegling! Här samlar vi på Skippo allt du behöver veta inför årets segling, vår reportageserie Inför Gotland Runt, och under kappseglingen kommer du dessutom att kunna följa all action på Skippo.se – var du än befinner dig.

Det senaste om Gotland Runt

Gotland Runt – en svensk seglingsklassiker där nöjesseglare, kompisgäng och de allra bästa proffsteamen från norra Europa ställs mot varandra. Efter en rafflande start i ostkustens kanske mest mesta seglingsdestination – Sandhamn – tar sig närmre 200 båtar runt den 350 distansminuter långa banan.

I år samlar vi på Skippo, som dessutom är officiell navigationspartner till KSSS och Gotland Runt, allt du kan behöva veta på denna sida Här kan du följa de senaste nyheterna från tävlingen, intervjuer med arrangörer och deltagare samt livesändningar under själva racet. Därtill kan du också ta del av vår egna satsning Drömmen om Gotland Runt, något som du kan läsa mer om nedan.

Allt du behöver veta inför Gotland Runt 2024

Starten går i Sandhamn, till skillnad från de senaste åren då den istället gått inne i Stockholms Ström, och tar de deltagande båtarna runt Gotland. Ut till Sandhamn kommer ett skärgårdsrace att arrangeras på fredagen den 28 juni.

Tre vanliga frågor:

Hur kan jag följa Gotland Runt 2024?

Racet kommer gå att följa genom såväl Skippoappen där båtar och besättningemedlemmar på registrerade båtar kommer att vara sökbara. Därtill går det även att se liveresultat via TracTrac.

Var ligger Gotland Runt Race Village?

Race Office kommer att vara öppet i Saltsjöbaden från den 25 juni till den 27 juni mellan 15:00 och 20:00, den 28 juni mellan 09:00 och 11:00 och därefter kommer Race Village och Race Office att vara i Sandhamn från den 28 juni kl. 15:00.

Hur fungerar det med gästplats i Sandhamn?

KSSS erbjuder gratis förtöjning för alla deltagande båtar i Sandhamn från och med fredag 28 juni fram till starten den 30 juni. Ingen bokning behövs.

För de båtar och besättningar som vill komma tidigt till antingen Sandhamn eller Saltsjöbaden arrangeras gästplats mot sedvanlig avgift.

För andra vanliga frågor besök KSSS och Gotland Runts F.A.Q genom att trycka här.

Bilder från Gotland Runt genom åren

Drömmen om Gotland Runt

Att som orutinerade kappseglare ta sig från start- till mållinje i Sveriges största havskappsegling kan tyckas vara en utmaning. Lägg sedan till avsaknad av båt och segel samt en tidsram på knappt två månader – en omöjlighet säger vissa, vi på Skippo väljer istället att se det som ett äventyr!

Vid rodret har vi ingen mindre än vår egna Alice Rosberg som tillsammans emd sin besättning ska ta projektet i hamn. Med oss på färden har vi Svenska Sjö Båtförsäkringar och ett gäng andra experter som ger oss verktygen att inte bara försöka utan också gå i mål!

Besättningen bestående av Alfred, Alice, Sara, Magnus och Oscar vid rodret!

Teamet kommer gå att följa i med- och motsjö under resans gång. Under såväl förberedelserna som själva racet kommer de att dela med sig av sina erfarenheter, nya kunskaper och hinder att överkomma.

Serie: Drömmen om Gotland Runt

En lång och anrik historia

Sedan 1937 har Gotland Runt seglats i en form eller en annan. Men redan innan dess arrangerades det kappseglingar till Ön från Stockholms skärgård. Under 1920- och 1930-talet arrangerade KSSS den så kallade ”Visbyseglingen”.

När tävlingen hölls under sitt nuvarande namn för första gången blev den en omedelbar succé. Första året deltog hela 42 jakter från Sverige, Tyskland, Polen, Finland, Litauen, England och ja, till och med så långt bort ifrån som USA.

Då gick emellertid inte tävlingen från Stockholm.

Istället gick starten utanför Visby för att sedan låta båtarna segla mot Ölands norra Grund, gå österut runt Hoburgen och motsols runt Gotland och Gotska Sandön innan målgången utanför Visby.

Det var först under 60-talet som tävlingarna började gå från Sandhamn och sedan dess har starten inte lämnat Stockholm. Tävlingen flyttade till och med än närmre Stockholm under några år och konceptet breddades till att kallas ÅF Offshore Race.