Hamnen.ses unika Upptäcktsresa för kappseglare

Hamnen.se värvar världsmästare, landslagsseglare, meteorolog och en idrottscoach för att segla Åf Offshore Race (Gotland Runt) med en 37-fots familjebåt.


Resan kommer resultera i en serie videor som förklarar ämnet havskappsegling. Starten går på söndag!

Vill du börja havskappsegla men har dålig koll på vad som krävs och hur man går tillväga. Eller är du en garvad seglare som vill finslipa dina kunskaper om alltifrån väder och vind till taktik och strategi, utrustning och segelgarderob och det mesta däremellan. Då ska du se till att följa oss på Hamnen.se när vi seglar Åf Offshore Race!

Långlivad läroserie
För första gången kommer en serie videor filmas under Åf Offshore Race med fokus på att lära och informera om hur en havskappsegling går till.

– Det finns ju så kallade tutorialvidoer om allt annat i samhället så varför inte göra en serie om havskappsegling, säger Skippos Claes Olivecrona som kommer att programleda inslagen under racet.

Målet är att visa knep och trix men samtidigt visa glädjen i att havskappsegla.

Dedikerad mediaman
– Jag kommer att redigera och publicera i högsta möjliga mån under hela racet, säger Skippos chefredaktör Gustav Morin.

Under hela Volvo Ocean Race ombord på Ericsson 3 år 2008-2009 axlade Gustav rollen som mediaman och kommer alltså att ha samma roll nu.

– Vi kommer också att ha en livekamera som rullar hela racet och man kommer att kunna följa oss den vägen på Hamnen.se. Men egentligen är inte snabb uppdatering det stora målet utan att de producerade videorna ska hålla så pass hög kvalitet att de kan leva under lång tid. De ska fungera som en Gotland Runt-skola helt enkelt, säger han.

Med ombord för att dela sina tankar och erfarenheter är:

Segelmakaren Anders Lewander som har en enorm meritlista med bland annat non-stop-segling runt jorden med en katamaran och skepparroll på Ericsson 3 i Volvo Ocean Race.

Julia Gross som är av Sveriges mest lovande landslagseglare. Just nu satsar hon mot OS i 49er FX i egenskap av rorsman – en roll hon även kommer att ha under Åf Offshore Race.

Magnus Baltscheffski, meteorolog på WeatherTech och erfaren kappseglare. Teamets självskrivne navigatör som ska visa oss den snabbaste vägen runt banan och ge skarpa analyser av rådande vädersituation.

Ulric Svensson, journalist, reporter, författare, förbundskapten, tv-konsult. Ulrics lista med titlar är lång och kan nu även stoltsera som cyklande livereporter under livesändningen i samband med Vätternrundan. Nu ger han sig på att rapportera om segling, främst för Jönköpings-Posten.

• Johan Lundqvist, skeppare och ägare av Elan 37 Solidtango. Johan har kappseglat ett flertal varv runt Gotland och deltagit i många shorthandedkappseglingar. Han är vd för streamingföretaget Solidtango som i flera år visat att det är fullt möjligt att livesända kappsegling med små medel.

Se alla inslag:

Lewander om hur man bäst förbereder sin besättning

Havskappsegling – meteorologens bästa tips

Skepparens tips – så rustar du båten för race

Skärgårdsnavigering – segla snabbaste vägen

Positionering kring öar – välj rätt sida

Konsten att läsa vindbyar

Julia Gross om konsten att hålla farten uppe

Maximera farten med båtens instrument

Proffsets analys om vägvalet vid Fårö

Konsten att laga bra mat utan spill under race

Från skärgård till hav – förbered dig rätt

Varför vanlig navigation inte räcker

Åf Offshore Race – känslorna vid målgången