Svensk undervattensfarkost värd 40 miljoner kronor försvunnen
Den är något av en superkändis inom forskarvärlden och en av endast tre. Undervattensfarkosten Ran har nu försvunnit under antarktis isar. Trots sitt värde på 40 miljoner är den största förlusten den för forskningen.

Thwaites glaciär kallas ofta för domedagsglaciären. Det är med andra ord inte konstigt att det är en av de mest bevakade av det internationella forskarsamfundet. Men hur övervakar man egentligen vad som i krassa termer är ett stort isberg?
Med undervattensfarkoster såklart.
En av dessa är den svenska obemannade farkosten Ran. Visserligen går det att få delar av hur denna domedagsgalciärs förmodade förfall framskrider med hjälp av borrningar, satellitbilder och mätinstrument i marknivå. Men det är under ytan som stora delar av datan för att fastställa hur snabb avsmältningen är inhämtas.
Därför skickas Ran in under den flytande delen av glaciären. Där kartlägger den orangea torpedliknande farkosten isen och havsbottnen för att söka svar.
Det var fram tills dess att Ran försvann.
– Vi förstod ganska snabbt att något var fel – vi anlände till upphämtningsplatsen där Ran borde ha cirklat runt sedan en timme tillbaka, men det var alldeles tyst. Vår huvudteori just nu är att det var något under isen som tvingade fram en serie undanmanövrar, och att Ran hamnade i så stora problem att den till slut gick in i nödläge under isen, skriver Anna Wåhlin, professor vid Göteborgs universitet och projektledare för expeditionen i ett mejl till Dagens Nyheter.
Det faktiska värdet större än det monetära
Farkosten för 40 miljoner kronor är nu spårlöst borta och dess försäkringar lär endast täcka dear av det totala värdet. Den största förlusten är dock bortfallet av forskningsmöjligheter i sig. Då Ran är en av endast tre liknande farkoster som existerar kommer Antarktisforskningen att drabbas framöver.
– Målet är att ersätta Ran. Vi kommer att söka en finansiär för att täcka de avdrag som görs av försäkringsbolaget och den prisökning som skett under åren, skriver Anna Wåhlin i ett uttalande genom uttalande hos Göteborgs Universitet.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…