Skippo testar

Princess S72 – lyx, flärd och djärva lösningar

Att en båt på 23 meter och 55 ton för över 50 miljoner kronor bjuder lyx och flärd säger sig självt. Men Hamnens test av Princess S72 innehåller också några överraskningar.

Först ska vi avliva en myt. Att ratta, hantera och finmanövrera en riktigt stor båt är inte svårare än att göra detsamma med en liten. Snarare tvärt om. Den som klarar av att lägga till en liten motorbåt mellan Y-bommar i sidvind kan sålunda vara förvissasd om att klara av Princess S72.

Se också:
Princess S72: första intrycken från testen

Hemligheten ligger i en lång rad hjälpmedel där sidopropellrar både fram och bak bara är början. Till detta kommer också en fjärrkontroll (Yacht Controler) som gör att man kan stå var som helst ombord och finmanövrera med perfekt överblick.

Listan med hjälpmedel fortsätter sedan med gyrostabilisator, vinschar till förtöjningslinorna och allehanda varningssystem som gör att inget kan gå fel när båten ska lyda. Oavsett förhållanden.

3 600 hästkrafter!

Med detta i bagaget kastar Hamnens Claes Olivecrona loss och dessa hjälpmedel på prov. En på fler än ett sätt surrealistisk känsla då rivig acceleration och en toppfart på 35 knop är några av de saker man kanske inte förväntar sig. Men så sitter det också dubbla MAN-dieslar på 1 800 hk vardera i motorrummet. Ett motorrum för övrigt hör till de renaste och mest välputsade som skådats.

Idel överraskningar

Sak samma gäller båten i övrigt där den ljusa, rymliga och öppna salongen kanske ändå är det utrymme som imponerar mest till slut. Vi säger kanske – för det skulle också kunna vara förarplatsen. Eller flybridge. Eller ägarkabinen med tillhörande utsikt, badrums-del, spiraltrappa, storbilds-TV och sminkbord.

Bäst där bak?

Ungefär här – och med detta sagt – levereras nästa överraskning. Den att nyss nämnda lyxiga ägarkabin kanske ändå inte är den bästa ombord. Inte efter att Claes fick syn på ytgterligare en hytt längst bak i båten.

Mer om det i testen där vi också fått lära oss vikten att upprätthålla Boss-Mode.

Äger du en Princess S72?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!