Flexiteek – så lägger du ett nytt, snyggt och praktiskt båtdäck

Äkta teakdäck i all ära men när det kommer till stryktålighet, komfort, ljuddämpande egenskaper och minimalt behov av underhåll så är ett däck i mjukgjord PVC ett frestande alternativ. Speciellt som att man kan lägga det själv. Så här monterar vi Flexiteek – steg för steg.

Ett högkvalificerat jobb som man med fördel överlåter till ett proffs? Inte nödvändigtvis. I detta reportage tar Hamnen ändå rygg på en fackman som ger sina bästa tips när det gäller allt från tidsbesparande åtgärder till att undvika fallgropar.

Se också:
Experten tipsar – vårda teakdäcket rätt
Att tänka på vid köp av begagnat båt med teakdäck!
Måla nytt halkskydd och båten blir som ny
Så lagar man trasig teaknåt!

Det är med andra ord inte svårare än att en normalhändig person kan spara en slant genom att föra arbetet själv. Fördelen med Flexiteek, som vi har valt i detta fall (det finns fler varianter med liknande egenskaper), är många. Bland annat är det stryktåligt, beständigt, halkfritt och komfortabelt att gå på. Dessutom kräver det ett minimum av underhåll.

Rätt inställning och utrustning

Med detta sagt ger kastar vi oss rakt in i hetluften där det första momentet också är det mest avgörande för slutresultatet. Vi talar om mallningen där man förslagsvis behöver åldersbeständig byggplast (diffusionsspärr), en linjal, en bläckpenna och en god portion tålamod samt noggrannhet. Ett bra tips är också att mobilisera några extra hjälpande händer för detta moment.

Limmas på plats

Nästa steg är att skicka in mallarna till Flexiteek för tillverkning av däcket som sedan limmas fast enligt konstens alla regler som vi går igenom i videon. Gör-det-självare uppmanas likväl att höra av sig till Flexiteek för några kompletyterande råd och tips. Båtar är som bekant olika vilket påverkar tillvägagångssättet.

15 000 för en sittbrunn

Av samma anledning är det också svårt att ange en exakt, eller ens en ungefärlig, kostnad. Som en grov fingervisning kostar materialet till en normalstor sittbrunn på en familjesegelbåt (tre kvadratmeter) cirka 15 000 kronor.

Se reportaget!