Skolskepp seglade in i Brooklyn Bridge – två döda
En rutinmässig seglats för den mexikanska marinens skolskepp slutade i tragedi när fartyget kolliderade med Brooklyn Bridge. Två personer omkom och ytterligare 19 skadades.

För höga master eller fört låg bro – oavsett vad så slutade det mexikanska skolskepp Cuauhtémocs missräkning i tragedi när fartyget kolliderade med Brooklyn Bridge. Två personer omkom och ytterligare 19 skadades, varav två allvarligt, efter att fartygets höga master träffade den ikoniska brokonstruktionen.
Segelfartyg i nöd mitt i metropolen
Det tremastade stålskeppet Cuauhtémoc – 91 meter långt och 12 meter brett – är en flytande akademi för Mexikos marinkadetter. Ombord fanns 277 personer när fartyget, enligt polisen, plötsligt förlorade styrkraften efter ett strömavbrott under manövrering nära Brooklyn Bridge. Trots försök att bromsa upp drev det massiva segelfartyget rakt mot brofästet.
Ögonvittnen beskrev scener av kaos och skräck. Flera kadetter stod uppe i riggen när master knäcktes av vid kollisionen. Filmklipp visar hur Cuauhtémocs över 48 meter höga master snuddar vid brospannet innan de störtar ner i däck.
”Folk hängde i riggen”
– Det var skrik, panik och folk som hängde kvar i riggen, berättade Brooklynbon Nick Corso för AFP.
Enligt US Coast Guard föll ingen överbord, men skadorna var omfattande både bland besättningen och på skeppet – som efter olyckan bogserades bort från platsen.
Brokollision trots kända mått
Enligt uppgifter från New Yorks transportmyndighet har Brooklyn Bridge en segelfri höjd på 135 fot (ca 41 meter) i mitten av spannet. Cuauhtémocs master mäter 158 fot (48,2 meter) – vilket pekar på att skeppet troligen passerade för nära brofästet där höjden är lägre. Den exakta anledningen till varför kaptenen valde den rutten är ännu oklar, men preliminära rapporter talar om ett mekaniskt fel som orsakade kursförlusten.
Brostrukturen klarade sig förvånansvärt bra och kunde återöppnas efter en snabb säkerhetsinspektion.
Ett fartyg med historia – och sorg
Cuauhtémoc är inte vilket fartyg som helst. Sjösatt 1982, fungerar hon som den mexikanska marinens flytande klassrum. Varje år, efter avslutad utbildning, sätter kadetter segel för en internationell resa som avslutning på sina studier. Årets resa började i Acapulco den 6 april med målet att nå Island via bland annat amerikanska hamnar.
Mexikos president Claudia Sheinbaum uttryckte på lördagen sin sorg över förlusten av två besättningsmedlemmar.
– Vi delar sorgen med deras familjer och hela marinkåren, sade hon i ett officiellt uttalande.
Internationell symbol drabbad
Cuauhtémoc har deltagit i otaliga internationella flottbesök, regattor och utbildningsresor, och har länge varit ett flytande diplomatiskt sändebud för Mexiko. Hennes namn kommer från den siste aztekiske kejsaren – en symbol för motstånd och stolthet.
Att just detta skepp, med sin höga symbolik och tradition av internationellt samarbete, skulle drabbas av en så tragisk olycka på Manhattan skär extra djupt – inte bara i den mexikanska marinen utan också hos alla som värnar om traditionell segling, utbildning till sjöss och maritim kultur.
Vill du ha denna artikel som pressmeddelande, webbartikel eller i ett kortare format för sociala medier? Jag kan även lägga till grafik eller faktaruta om fartyget.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…