Så många kommer att drunkna i sommar

För ett tag sedan ställde vi frågan här på Hamnen, ”Hur många kommer att drunkna i sommar” apropå en händelse på Västkusten med 12 personer i båten varav bara en hade flytväst”. Ingenting hände men det var kanske en kombination av tur, vackert väder och lite trafik. Sedan dess har Göta Kanalbolaget startat en flytvästkampanj ”Alla i båten bär flytväst” och nu går Mats Eriksson, VD på Sweboat, ut med en debattartikel ”15 personer kommer att drunkna i Stockholms län i år.”
Här är debattartikeln.
De senaste tio åren har 147 personer drunknat i Stockholms län visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet*, i genomsnitt nästan 15 personer per år. Statistiken visar också att 30-40 personer kommer drunkna i samband med fritidsbåtar i riket. En lag om flytväst ombord på fritidsbåtar kan rädda livet på 30 svenskar varje år. Därför bör en sådan införas, menar Mats Eriksson, VD för Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.
När man är på sjön är det viktigt att använda flytväst. Många anser sig kunna simma men saknar ofta förståelse för våra kalla svenska vatten. Om olyckan är framme på våren, när det bara är några få grader i vattnet, är det lätt att gripas av panik och drabbas av hypotermi. Är det långt till land och man saknar flytväst är man mycket illa ute.
Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att 400 människor drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste 10 åren, om dessa personer burit flytväst hade 75 procent av tragedierna kunnat undvikas, vilket motsvarar 300 människoliv.
Efter att Titanic förliste 1912 infördes internationella bestämmelser om att flytvästar i tillräckligt antal skulle finnas ombord på alla passagerarfartyg. Sjölagens 9§ lägger ansvaret för säkerheten ombord på båten hos befälhavaren. Men det finns i dagsläget ingen lag på att flytväst ska finnas ombord på fritidsbåtar.
Den typiska olyckan med fritidsbåt är då en äldre man på egen hand ger sig ut på sjön till exempel för att fiska. Turen sker ofta i en liten sjö i lugnt väder. Han använder inte flytväst och är ensam när han faller överbord, om han använt flytväst hade hans chanser att överleva ökat kraftigt.
Flytvästen bör jämföras med bilens säkerhetsbälte som när det infördes möttes av kritik. Idag är bältet en självklarhet för de flesta och har räddat tusentals liv**.
– Det finns flytvästar för alla aktiviteter på sjön, för alla åldrar, i alla storlekar och i alla prisklasser. Moderiktiga och smidiga flytvästar finns i många olika varianter. En flytväst kostar från tvåhundra kronor och är därför en billig livförsäkring. Med andra ord, det finns inga förnuftiga argument för att inte använda flytväst, säger Mats Eriksson.
*Drunkningsolyckor 2009, Svenska Livräddningssällskapet, 2010-01-13, www.sls.a.se
**https://www.alltommotor.se/artiklar/nyheter/trepunktsbaltet-50-ar-1.14639 2010-04-30
Mats Eriksson, VD, Sweboat
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Skippo kunskap
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…