Legendariska havskappseglarens bästa säkerhetstips
Han har varit med om mycket till havs. Väldigt mycket. Som när hans båt sjönk i Golden Globe 2022. Här spetsar vi öronen och lyssnar på Tapio Lehtinens bästa tips gällande säkerhet ombord.
Tapio Lehtinen är något av en ikon i seglarkretsar. Med ett skarpslipat sinne för sjösäkerhet och en meritlista som både imponerar och förskräcker, kliver han ombord på sin Swan 55:a för att segla årets Gotland Runt – med ett tydligt budskap: det handlar inte om prylar, det handlar om ansvar.
Flytande grönsaksodling
Från Whitbread till Golden Globe – och havets brutala läxor
Tapio debuterade på den stora scenen redan 1981 i det klassiska Whitbread Round the World Race. Men det är hans senare äventyr som har etsat sig fast hos många. I Golden Globe Race 2018 seglade han solo jorden runt i en klassisk Swan 36 – och kom i mål en hel månad efter de andra. Orsaken? Beväxning. Hans båt var bokstavligt talat en flytande grönsaksodling.
Än värre blev det i 2022 års upplaga. Då sjönk båten. Tapio räddades efter 24 timmar i livflotte på Indiska oceanen – tack vare stålnerver, välrepeterade rutiner och rätt utrustning.
– Jag hade ingen orsak att bli nervös. Jag visste exakt vad jag skulle göra, säger han.
”Hamna aldrig i vattnet!”
På däck under Gotland Runt-förberedelserna är Tapio inte bara seglare – han är missionär för aktiv säkerhet. Och det handlar inte om att köpa dyra prylar, menar han.
– Visst, all utrustning kostar kanske 3000 euro, men det viktigaste är att aldrig hamna i vattnet, säger han. Därför ska man alltid vara på lovarts sida, hålla i sig – ”one hand for the ship, one hand for yourself”.
För honom är säkerhet inte en valfri accessoar. Det är kultur, disciplin och moral.
– Det här är ingen demokrati. Om du är vaktchef och någon går överbord under din vakt – då går vi tillsammans till rättegång. Vi träffar föräldrarna. Vi tittar dem i ögonen.
Kursen som räddade livet
Tapio är varm förespråkare av ”Safety at Sea”-kurser, som han menar var direkt livsavgörande när hans båt sjönk. Fysiska övningar i bassäng, att klättra upp längs fartygssidor, använda livflotte och nödutrustning – allt hade han övat.
– Det är det som gör skillnaden. Inte att du har PLB eller AIS – utan att du vet vad du gör när skiten träffar fläkten.
Inget utrymme för falsk trygghet
Tapio är inte nådig i sin kritik mot övertro på teknik.
– Problemet är att folk köper grejer för tiotusentals euro och tror att de är säkra. Men det är en illusion. Det viktigaste är hur besättningen agerar. Hur ni jobbar tillsammans. Det är där överlevnaden avgörs.
Rutiner för allt!
Han visar upp sin detaljerade säkerhetsmanual. Där finns rutiner för allt: grundstötning, brand, kollision, sjukvård, riggförlust, kapning, blixtnedslag och till och med piratattacker.
– Man ska vara förberedd på allt, avslutar han.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…