Kustbevakningen börjar med fysiska bränslekontroller
I sommar ska Kustbevakningen börja med hårdare kontroller av märk bränsle ombord på båtar. Uppgiften har funnits sedan tidigare men nu har Skatteverket gett ett speciellt uppdrag. Vid en kontroll är båtägare skyldiga att släppa ombord myndighetsperson och tillhandahålla information.
Att det är otillåtet att köra med så kallat märkt, i dagligt tal gröndiesel eller färgad diesel, är inget nytt. Sådan typ av bränsle får endast användas inom yrkesutövning. Kustbevakningen har sedan tidigare haft möjlighet att gå ombord på fartyg utan misstanke om att en båt framdrivs av märkt bränsle men det är en rätt som sällan utövats.
Det blir det dock ändring på i sommar.
I ett pressmeddelande informerar myndigheten att de fått i uppdrag av Skatteverket att börja utföra kontroller. Denna lågbeskattade dieselolja är märkt med ett speciellt färgämne vilket det fått sitt namn ifrån. Vid en kontroll har Kustbevakningen befogenhet att få tillträde till låsta utrymmen, handlingar och information för att kunna utföra kontrollen på ett tillfredsställande sätt.
Själva inspektionen är enkel och oftast går det att se huruvida dieseln är färgad. Går inte det tar man et prov av dieseln i tanken och finns det misstanke om att dieseln är märkt skickas provet på analys. Skulle dieseln visa sig vara otillåten går ärendet vidare till Skatteverket som i sin tur kan besluta om att utfärda en sanktionsavgift.
Det är möjligt att avlägsna märkämnet i dieseln men att göra det är brottsligt och kan leda till en brottsutredning.
Tillåtet i specifika ändamål
Däremot så finns det tillfällen då det är tillåtet med gröndiesel. Isåfall ska den som framför båten kunna visa upp ett medgivande från Skatteverket. Ändamål där det är tillåtet är som följer:
- Passagerar- eller varutransport där en avgift tas ut eller där betalning sker av tillhandahållande av andra tjänster.
- Myndighetsutövande båtar och skepp får använda märkt diesel.
- Frivilliga försvarsorganisationer såsom Sjövärnskårerna, Röda Korset, med flera.
- Sjöräddning, brandövervakning och liknande verksamhet, alternativt där övning och utbildning för sådan verksamhet utförs av ideella organisationer.
- Yrkesfiske.
Du kan läsa mer om direktivet och märkt diesel på Kustbevakningens hemsida.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 29 av 29: Besiktiga och byt genomföringar
Om man vill minska risken för att en båt ska sjunka så är det hög prioritet att kontrollera genomföringarna med jämna mellanrum….
-
Del 28 av 29: Extrem förvandling med enkla knep – på två dagar!
Att förvandla en båt från ett vrak till något som ser riktigt bra ut – och med fin funktion – behöver inte…
-
Del 27 av 29: Installera steglös bogpropeller – en lyx!
Förstå-sig-påare och folk med mer stolthet än förnuft kan säga vad de vill – bogpropeller är en fantastisk funktion. Inte minst på…
-
Del 26 av 29: Så blev vraket ett vrålåk – historien om vår Bertam 25 HT!
En dröm om att renovera en halvrutten klassiker – ett vrak till ett vrålåk – har besannats. Efter motorinstallation, ny inredning, instrument,…
-
Del 25 av 29: Uppgradera till hydraulisk styrning!
Trött på tung och hackig styrning? Då kan det vara dags att byta. Häng med när vi installerar ny hydraulisk styrning på…
-
Del 24 av 29: Ett lyft med smart och mysig belysning
Att montera belysning i ruffen, i sittbrunnen och läslampor vid förare och passagerare är både snyggt och smart. Här visar vi hur…
-
Del 23 av 29: Del 2 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Efter att amatörerna Gustav och Claes blivit utskällda så tar varvsman Anders Almén och hans vapendragare Kenneth över och visar hur slutfasen…
-
Del 22 av 29: Del 1 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Det finns otaliga tillvägagångssätt och många olika produkter att använda för att skapa halkskydd. Vi följer varvsman Anders Alméns lära men får…
-
Del 21 av 29: Förläng säsongen – installera en värmare!
Att idka båtliv i vårt fantastiska land är bland det bästa som finns. Ännu bättre blir det på alla sätt och vis…
-
Del 20 av 29: Så monterar man nya automatiska trimplan
Det finns några knep som är nyckeln till framgång när trimplan ska monteras. Häng med när varvsman Anders Almén ger sina bästa…