Efter år av protester – Pålsundets träbåtar får ligga kvar 

Träbåtsoasen i Pålsundet ska bevaras, beslutet klubbas på kommunfullmäktige i början av juni. Istället för planerad betongkaj lägger Stockholms stad vikt vid kulturmiljön.

Stämningen har varit minst sagt upprörd gällande Pålsundets vara eller icke-varande. Det smala sundet som löper mellan Södermalm och Långholmen har väckt debatt sedan kommunfullmäktige i februari 2018 meddelade att den lilla idyllen skulle ersättas med en betongkaj för 130 miljoner kronor.

Efter de omfattande protesterna skrotade man i maj 2021 förslaget om en betongkaj. Istället togs beslutet att sundet skulle bevaras.

Nu fortsätter historien kring det omdiskuterade sundet.

I början av juni kommer Stockholm stads rödgröna majoritet att ta ett formellt beslut om att förstärka den nuvarande kajkanten, detta skriver Dagens Nyheter.

Med hjälp av stålrör dolda av marken och som borras ner till till det underliggande berget ska den fallerande kajkanten att stärkas. Allt händer dessutom väldigt snart.

Läs även:
Hotet mot träbåtsoasen Påsundet över – i stort sett
Pålsundet räddat!
Klubbat – idylliska Pålsundet byggs om

Beskedet är ett glädjande sådant för. båtklubbarna. Under bygget kommer man kunna nyttja bryggorna och upprustningen anpassas på ett sådant sätt så att kulturmiljön ska påverkas så lite som möjligt.

Byggprojektet drar igång på riktigt under hösten 2024 och allt ska vara färdigställt till våren 2026.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö