Arena Vattnet: Ett framtidens sjösportcenter för alla
”På sjön finns det plats för alla” är ledordet i projektet Arena Vattnet. Men sjön måste också vara tillgänglig för alla och då behövs stora satsningar. I ett tvåårigt arbete har man tagit fram förslag på framtidens klubbhus och sjösportscenter som ska göra vattnet tillgänglig för fler.

Medan sim-, fotboll eller hockeyklubbar har sina tydliga platser i samhällsplaneringen är det långt ifrån samma självklarhet för de vattenburna idrotterna. Detta är något som idrottsförbunden för segling, kanot, issegling, rodd och motorsport på vattnet länge velat råda bot på. Man har därför under ett projekt som sträckt sig över två års tid och fått namnet Arena Vattnet tagit fram ett koncept där idrott på sjön ska kunna blomstra.
Idén är egentligen ganska enkel. En samlingsplats för flera olika idrotter på vatten, dels för utbyte mellan disciplinerna men också för att göra det ekonomiskt gångbart.
– Om vi samarbetar och lägger ihop våra resurser och styrkor kan vi skapa anläggningar som erbjuder ett större utbud och som blir mer involverade i samhället och i det offentliga rummet, säger Anette Önerud, projektledare för Arena Vattnet.
I takt med att intresset för sporterna i takt med den ökade trenden kring friluftsliv har köerna för att kunna vara med vattensportsklubbar också vuxit. Oftare vill man satsa mer men begränsas av de förutsättningar som till exempel ett klubbhus har.
Projektet ska också öppna dörrar för en ny målgrupp.
– De som saknas inom vattensporten generellt är personer från socioekonomiskt svagare områden. Tanken med projektet är bland annat att bidra till förändring och göra vattnet tillgängligt för fler.
Men hur kan det komma att se ut i praktiken?
Materialet som tagits fram är ingen färdig byggplan utan snarare ett koncept för hur anläggningar som dessa skulle kunna planeras och därefter nyttjas. I ett pressmeddelande i samband med att projektet nu presenteras skriver man såhär:
”Ute på vattnet finns det gott om plats för alla som vill utöva idrott, motion eller friluftsliv. Men då krävs förutsättningar för att enkelt ta sig dit och det krävs anläggningar som är anpassade för att ta emot såväl nybörjare som rutinerade idrottare, motionärer och spontana besökare”.
Tanken är att klubbar, kommuner och andra aktörer ska kunna använda det framtagna materialet för att diskutera och hitta lösningar som passar just deras användningsområden.
Låter det spännande? Hela materialet går att hitta här.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…