Här attackerar späckhuggarna fritidsbåtar – blivit vanligare
Att späckhuggare attackerar båtar har blivit allt vanligare. Men vad beror det på? En grupp forskare tros ha hittat förklaringen. Se klippet när båtar attackeras utanför Spaniens kust.

De senaste veckorna har flera larm om späckhuggare som attackerat fritidsbåtar utanför Spaniens kust spridits i medier. Under ett och ett halvt års tid har späckhuggare sänkt tre båtar och anfallit ytterligare ett hundratal.
Beteendet är ett allt mer aggressivt sådant men nu tror forskare sig ha hittat en förklaring till varför anfallen har ökat under den senaste tiden.
– Vår teori är att den här späckhuggaren, White Gladis, har dåliga erfarenheter av båtar. Kanske är det relaterat till en fiskebåt när han jagade tonfisk. Vi tror att den här späckhuggaren hade en incident och att hon försöker stoppa alla båtar, säger biologen Monica Gonzalez till tidningen Yachting Monthly.
Läs även:
Död späckhuggare i Hunnebostrand ger forskningsmöjligheter
Elias och Olle mötte späckhuggare på fisketuren i Smögen
Men det är inte hela förklaringen. Beteendet hos den namngivna späckhuggaren ”White Gladis” tror man har spridit sig. Enligt forskarna är det inte ovanligt att yngre späckhuggare imiterar de äldres beteende.
Men varför just nu?
Späckhuggarnas närvaro runt gibraltarsundet tycks vara kopplad till migrationen av tonfisk som lämnar Medelhavet och går västerut mot den iberiska halvön och in i Biscayabukten.
Även om de flesta möten mellan späckhuggare och yachter är ofarliga, kämpar forskare med att förklara späckhuggares allt mer aggressiva beteende. Späckhuggare är intelligenta, sociala varelser som lätt kan lära sig och reproducera beteendemönster.
Späckhuggarna attackerar specifikt båtarnas roder, de simmar in i dem, biter, tuggar och bryter av dem. Det är inte ovanligt att förföljningen av en enskild båt kan vara uppemot 90 minuter.
– Vårt råd till en början är att undvika späckhuggare. För att undvika interaktioner, håll dig mindre än två mil från kusten och navigera på mindre än 20 meter vatten, säger John Burbeck som arbetar med frågor om späckhuggare på Cruising Association.
Här kan den som råkat ut för en attack från en späckhuggare rapportera in händelsen.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…