Norge - svenska båtvarvens bästa vän
Den svenska ”fritidsbåtsbalansen” hamnade på ett mindre minus sett till export och import under 2007. Det visar Sweboats sammanställning av export och import av fritidsbåtar. Och vi har Norge att tacka för merparten av exporten.
2007 exporterade vi motorbåtar, segelbåtar och övrigt flytetyg för 1,8 miljarder kr. Samtidigt importerades båtar för 2 miljarder kr. Det är inte direkt de svenska plastekorna som erövrar Europa. Under 2007 såldes 928 motorbåtar till ett sammanlagt värde av 867 Mkr till utlandet. Snittpriset i exportstatistiken var 935000 kr. Det är de svenska storbåtsvarven som Nimbus m fl som gör mest utlandsaffärer i den svenska båtbranschen.
På segelbåtssidan såldes 459 båtar till ett snittpris på 1,6 Mkr. Den sammanlagda segelbåtsexporten uppgick till 735 Mkr.
Norge är det verkliga dragloket, eller bogserbåten, i statistiken. Inte mindre än 624 av de 928 motorbåtarna såldes till Norge. Av 459 svenska segelbåtar gick 160 till Norge.
Om svenska båttillverkare har anledning att skänka en tacksamhetens tanke till vårt västra broderland har vårt östra dito, Finland, anledning att glädjas åt Sverige. Den finska dominansen på de svenska båtmässorna verkar ge resultat. Var tredje importbåt kommer från Finland. Dock inte på segelbåtssidan, endast 6 finländska segelbåtar importerades jämfört med 3622 motorbåtar! Snittpriset på de finlandsimporterade motorbåtarna låg på 150 000.
För den som vill borra djupare i statistiken finns mer att hämta på https://www.sweboat.se/Branschstatistik/tabid/61/Default.aspx
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 29 av 29: Besiktiga och byt genomföringar
Om man vill minska risken för att en båt ska sjunka så är det hög prioritet att kontrollera genomföringarna med jämna mellanrum….
-
Del 28 av 29: Extrem förvandling med enkla knep – på två dagar!
Att förvandla en båt från ett vrak till något som ser riktigt bra ut – och med fin funktion – behöver inte…
-
Del 27 av 29: Installera steglös bogpropeller – en lyx!
Förstå-sig-påare och folk med mer stolthet än förnuft kan säga vad de vill – bogpropeller är en fantastisk funktion. Inte minst på…
-
Del 26 av 29: Så blev vraket ett vrålåk – historien om vår Bertam 25 HT!
En dröm om att renovera en halvrutten klassiker – ett vrak till ett vrålåk – har besannats. Efter motorinstallation, ny inredning, instrument,…
-
Del 25 av 29: Uppgradera till hydraulisk styrning!
Trött på tung och hackig styrning? Då kan det vara dags att byta. Häng med när vi installerar ny hydraulisk styrning på…
-
Del 24 av 29: Ett lyft med smart och mysig belysning
Att montera belysning i ruffen, i sittbrunnen och läslampor vid förare och passagerare är både snyggt och smart. Här visar vi hur…
-
Del 23 av 29: Del 2 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Efter att amatörerna Gustav och Claes blivit utskällda så tar varvsman Anders Almén och hans vapendragare Kenneth över och visar hur slutfasen…
-
Del 22 av 29: Del 1 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Det finns otaliga tillvägagångssätt och många olika produkter att använda för att skapa halkskydd. Vi följer varvsman Anders Alméns lära men får…
-
Del 21 av 29: Förläng säsongen – installera en värmare!
Att idka båtliv i vårt fantastiska land är bland det bästa som finns. Ännu bättre blir det på alla sätt och vis…
-
Del 20 av 29: Så monterar man nya automatiska trimplan
Det finns några knep som är nyckeln till framgång när trimplan ska monteras. Häng med när varvsman Anders Almén ger sina bästa…