Norge - svenska båtvarvens bästa vän

230_exterior01_custom.jpg
230_exterior01_custom.jpg

230_exterior01_custom.jpg

Den svenska ”fritidsbåtsbalansen” hamnade på ett mindre minus sett till export och import under 2007. Det visar Sweboats sammanställning av export och import av fritidsbåtar. Och vi har Norge att tacka för merparten av exporten.

2007 exporterade vi motorbåtar, segelbåtar och övrigt flytetyg för 1,8 miljarder kr. Samtidigt importerades båtar för 2 miljarder kr. Det är inte direkt de svenska plastekorna som erövrar Europa. Under 2007 såldes 928 motorbåtar till ett sammanlagt värde av 867 Mkr till utlandet. Snittpriset i exportstatistiken var 935000 kr. Det är de svenska storbåtsvarven som Nimbus m fl som gör mest utlandsaffärer i den svenska båtbranschen.

På segelbåtssidan såldes 459 båtar till ett snittpris på 1,6 Mkr. Den sammanlagda segelbåtsexporten uppgick till 735 Mkr.

Norge är det verkliga dragloket, eller bogserbåten, i statistiken. Inte mindre än 624 av de 928 motorbåtarna såldes till Norge. Av 459 svenska segelbåtar gick 160 till Norge.

Om svenska båttillverkare har anledning att skänka en tacksamhetens tanke till vårt västra broderland har vårt östra dito, Finland, anledning att glädjas åt Sverige. Den finska dominansen på de svenska båtmässorna verkar ge resultat. Var tredje importbåt kommer från Finland. Dock inte på segelbåtssidan, endast 6 finländska segelbåtar importerades jämfört med 3622 motorbåtar! Snittpriset på de finlandsimporterade motorbåtarna låg på 150 000.

För den som vill borra djupare i statistiken finns mer att hämta på https://www.sweboat.se/Branschstatistik/tabid/61/Default.aspx

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö