"CE-märkningen är värdelös!"
Christer Bergström arbetar på Transportstyrelsen och ska ensam kontrollera att alla båtar som säljs i Sverige uppfyller kraven för CE-märkning.
– Att fuska sig fram i båtbranschen är enkelt, säger han.
Utternbåtar (Brunswick) har nyligen uppmärksammat sina kunder och Transportstyrelsen på att det finns ett konstruktionsfel i Uttern D77. Därför uppmanas nu alla som äger en Uttern D77 att kontakta sin återförsäljare för att få felet åtgärdat.
Felet består i att det finns elledningar som kan komma i kontakt med avgasröret från spisen, vilket kan orsaka brand.
Felet är en stor miss, såklart. Det hade kunnat gå illa. Men Uttern (Brunswick) tar ändå sitt ansvar med den äran. Och åtgärdar. Punkt.
Men när Hamnen.se börjar nysta vidare i ärendet så framkommer det att antalet mindre seriösa aktörer i båtbranschen är stort och att liknande fel säkerligen finns på många båtar.

Mindre nogräknade aktörer kan komma undan med att sälja båtar som är nedlusade med brister och fel. De CE-märker sina båtar själva och risken att någon kontrollerar att allt stämmer är minimal.
– Felet, säger Bergström, är att jag är ensam i Sverige om jobbet att kontrollera att alla CE-märkta båtar verkligen uppfyller kraven. Men jag står maktlös och har inte en chans att hinna med de kontroller som skulle behöva göras.
Han fortsätter:
– Det finns alltså anledning att tro att det finns många bristfälliga nyproducerade båtar som är till salu på marknaden.
Christer har nyligen kontrollerat båtar från Linder och Nimbus, för att nämna några exempel, och gläds åt hur smärtfritt det gick.
Men så finns det en annan sida. Den som märks när Christer Bergström till exempel rör sig på olika båtmässor i Sverige, där utställare tar omvägar för att slippa konfrontera honom.
Skippos utsände har tagit rygg på Christer Bergström på Transportstyrelsen under en arbetsdag och sett effekterna av att vara underbemannad som CE-kontrollant.
Ofta fastnar Bergströms kontroll redan vid punkt ett: ”Kontroll av dokumentation.” Det kan vara att en instruktionsbok saknas. Eller att… ja listan i denna första punkt är lång.
Allt är dock inte nattsvart. För i mörkret meddelar Bergström att Transportsyrelsen är i full färd att utbilda fyra nya inspektörer som kan bli en välbehövlig draghjälp åt Bergström.
Men än så länge kan man slänga på en 200-hästare på en egenhändigt urkarvad trädstam och sälja den på den öppna marknaden utan risk utan att du upptäcker det?
– Ja.
Se Skippos test av Uttern D77 här.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…