Tonfisken frodas i Öresund: ”Det är mycket spektakulärt”

Under en lång tid var den utfiskad och direkt hotad. Men sedan ett par år tillbaka leker den atlantiska blåfenade tonfisken i Öresund. Experten Jens Peder Jeppesen har aldrig så många förr.

Den atlantiska blåfenade tonfisken har länge varit utrotningshotad men nu tycks beståndet vara bättre än på många år. Foto: Wikipedia

Larmen om utfiskad sill och torsk är något som de boende längs med Östersjön och Öresund fått vänja sig vid. Men nu kommer rapporter om en fisk som går stick i stäv med alla varsel om kraftigt försvagade bestånd.

Den atlantiska blåfenade tonfisken har nämligen hittat tillbaka till Öresund. Fisken som tidigare varit såväl sällsynt som utfiskad har sin högsäsong under sensommaren och enligt marinbiolog Jens Peder Jeppesen på Öresundsakvariet i Helsingör är de i år fler än någonsin.

– Det är mycket spektakulärt att se så många stora fiskar. Det är de stora tonfiskarna som kommer tillbaka till Öresund, på över 200 kilo upp till 500 kilo, säger Jens Peder Jeppesen till Nyhetsbyrån TT.

Men varför har de vandrat till just Öresund?

Enligt forskarna på Öresundsakvariet är bjässarna på jakt efter sill, makrill och näbbgädda. Tre arter som också dykt upp i stora antal under augusti. En ytterligare anledning kan vara ett minskat fisketryck i medelhavet.

Läs även:
Fiskarnas rike – hopp och förtvivlan om svenska vatten
Här attackerar späckhuggarna fritidsbåtar – blivit allt vanligare
Fiskare i protest mot vindkraftsparker – utesluter inte civil olydnad

Inte setts till på många år

Redan under 50- och 60-talet försvann den atlantiska blåfenade tonfisken från svenska vatten. Men under de senaste åren har fiskarna kommit tillbaka och nu i allt större stim. Man tror att den främsta orsaken till att de försvann var det storskaliga fisket som bedrevs i Östersjön.

Idag är det dock en annan historia. Fiskarten är fredad i såväl svenska som danska vatten och inget fiske får bedrivas efter den.

De stora fiskarna är dock inte här för att stanna. Vill man se de stora fiskarna jaga och leka vid ytan gäller det att passa på, inom ett par månader lär de nämligen ha vandrat vidare.

– För de som bor i Helsingborg och Helsingör har det blivit som en tradition att se tonfisken dansa, säger Jens Peder Jeppesen till TT.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö