Här attackerar späckhuggarna fritidsbåtar – blivit vanligare
Att späckhuggare attackerar båtar har blivit allt vanligare. Men vad beror det på? En grupp forskare tros ha hittat förklaringen. Se klippet när båtar attackeras utanför Spaniens kust.
De senaste veckorna har flera larm om späckhuggare som attackerat fritidsbåtar utanför Spaniens kust spridits i medier. Under ett och ett halvt års tid har späckhuggare sänkt tre båtar och anfallit ytterligare ett hundratal.
Beteendet är ett allt mer aggressivt sådant men nu tror forskare sig ha hittat en förklaring till varför anfallen har ökat under den senaste tiden.
– Vår teori är att den här späckhuggaren, White Gladis, har dåliga erfarenheter av båtar. Kanske är det relaterat till en fiskebåt när han jagade tonfisk. Vi tror att den här späckhuggaren hade en incident och att hon försöker stoppa alla båtar, säger biologen Monica Gonzalez till tidningen Yachting Monthly.
Läs även:
Död späckhuggare i Hunnebostrand ger forskningsmöjligheter
Elias och Olle mötte späckhuggare på fisketuren i Smögen
Men det är inte hela förklaringen. Beteendet hos den namngivna späckhuggaren ”White Gladis” tror man har spridit sig. Enligt forskarna är det inte ovanligt att yngre späckhuggare imiterar de äldres beteende.
Men varför just nu?
Späckhuggarnas närvaro runt gibraltarsundet tycks vara kopplad till migrationen av tonfisk som lämnar Medelhavet och går västerut mot den iberiska halvön och in i Biscayabukten.
Även om de flesta möten mellan späckhuggare och yachter är ofarliga, kämpar forskare med att förklara späckhuggares allt mer aggressiva beteende. Späckhuggare är intelligenta, sociala varelser som lätt kan lära sig och reproducera beteendemönster.
Späckhuggarna attackerar specifikt båtarnas roder, de simmar in i dem, biter, tuggar och bryter av dem. Det är inte ovanligt att förföljningen av en enskild båt kan vara uppemot 90 minuter.
– Vårt råd till en början är att undvika späckhuggare. För att undvika interaktioner, håll dig mindre än två mil från kusten och navigera på mindre än 20 meter vatten, säger John Burbeck som arbetar med frågor om späckhuggare på Cruising Association.
Här kan den som råkat ut för en attack från en späckhuggare rapportera in händelsen.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 29 av 29: Besiktiga och byt genomföringar
Om man vill minska risken för att en båt ska sjunka så är det hög prioritet att kontrollera genomföringarna med jämna mellanrum….
-
Del 28 av 29: Extrem förvandling med enkla knep – på två dagar!
Att förvandla en båt från ett vrak till något som ser riktigt bra ut – och med fin funktion – behöver inte…
-
Del 27 av 29: Installera steglös bogpropeller – en lyx!
Förstå-sig-påare och folk med mer stolthet än förnuft kan säga vad de vill – bogpropeller är en fantastisk funktion. Inte minst på…
-
Del 26 av 29: Så blev vraket ett vrålåk – historien om vår Bertam 25 HT!
En dröm om att renovera en halvrutten klassiker – ett vrak till ett vrålåk – har besannats. Efter motorinstallation, ny inredning, instrument,…
-
Del 25 av 29: Uppgradera till hydraulisk styrning!
Trött på tung och hackig styrning? Då kan det vara dags att byta. Häng med när vi installerar ny hydraulisk styrning på…
-
Del 24 av 29: Ett lyft med smart och mysig belysning
Att montera belysning i ruffen, i sittbrunnen och läslampor vid förare och passagerare är både snyggt och smart. Här visar vi hur…
-
Del 23 av 29: Del 2 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Efter att amatörerna Gustav och Claes blivit utskällda så tar varvsman Anders Almén och hans vapendragare Kenneth över och visar hur slutfasen…
-
Del 22 av 29: Del 1 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Det finns otaliga tillvägagångssätt och många olika produkter att använda för att skapa halkskydd. Vi följer varvsman Anders Alméns lära men får…
-
Del 21 av 29: Förläng säsongen – installera en värmare!
Att idka båtliv i vårt fantastiska land är bland det bästa som finns. Ännu bättre blir det på alla sätt och vis…
-
Del 20 av 29: Så monterar man nya automatiska trimplan
Det finns några knep som är nyckeln till framgång när trimplan ska monteras. Häng med när varvsman Anders Almén ger sina bästa…