Sjöräddningen om stormen Hans: ”Inget som stuckit ut”

Det svenska båtfolket har visat på gott sjövett. Så skulle man kunna sammanfatta det efter ett antal stormiga dagar på såväl sjö som land. Hos Sjöräddningen har man inte tagit emot fler larm än vanligt.

Sjöräddningssällskapet och JRCC har inte tagit emot fler larm än vanligt trots det hårda vädret under de senaste dagarna.

Många tycks ha förberett sig på busväder. Det är iallafall bedömningen som Fredrik Persson, räddningsledare på Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral, gör. Stormen Hans drog in med buller och bång men då prognosen inte varit tvetydig höll sig båtfolket i hamn.

– Det har varit ett antal ärenden som går att koppla till vädret men inget som stuckit ut. Något mastbrott och någon fritidsbåt som haft problem. När man väntar dåligt väder och hård vind brukar ändå de allra flesta stanna inne, säger Fredrik Persson och fortsätter:

– Vad som däremot är värre är när det drar in åskskurar helt oväntat i skärgården. Då är det allt fler som hamnar i sjönöd.

På sin Facebook-sida delar Sjöräddningssällskapet med sig av en utryckning till en segelbåt som fått masthaveri utanför Falsterborev under söndagskvällen. Vindstyrkan är då mellan 20–25 meter per sekund och man tar hjälp av isbrytaren Ale för att få sjölä när väl segelbåten kan bogseras.

 

Ingen höjd beredskap

Nej någon större påfrestning i form av larm har man alltså inte sett. Myndigheten har dessutom haft is i magen. Med vetskapen om att de flesta stannar i hamn när det väl blåser i har man inte heller behövt bemanna upp.

Hos Sjöräddningssällskapet vågar man inte uttala sig om man gått upp i någon högre beredskap då det är ett beslut som faller på varje enskild station.

– De frivilliga bemannar och det beror på kapaciteten. Det är klart att de säkert är på spänn när det är busväder på gång men vi tar inga beslut om att fler ska vara på plats eller i beredskap, säger Cecilia Jönsson på Sjöräddningssällskapet.

Om man prompt ändå vill ge sig ut på havet gäller det att följa klassiska sjövettsregler.

– Man får bedöma sin egen och båten kapacitet och agera efter detta. Vädret är alltid en parameter när man ska ut på sjön och det tycks ändå som att många följer rådet om att hålla koll på väderleken innan man ger sig ut, säger Fredrik Persson.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö