Sjöräddningen om stormen Hans: ”Inget som stuckit ut”
Det svenska båtfolket har visat på gott sjövett. Så skulle man kunna sammanfatta det efter ett antal stormiga dagar på såväl sjö som land. Hos Sjöräddningen har man inte tagit emot fler larm än vanligt.
Många tycks ha förberett sig på busväder. Det är iallafall bedömningen som Fredrik Persson, räddningsledare på Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral, gör. Stormen Hans drog in med buller och bång men då prognosen inte varit tvetydig höll sig båtfolket i hamn.
– Det har varit ett antal ärenden som går att koppla till vädret men inget som stuckit ut. Något mastbrott och någon fritidsbåt som haft problem. När man väntar dåligt väder och hård vind brukar ändå de allra flesta stanna inne, säger Fredrik Persson och fortsätter:
– Vad som däremot är värre är när det drar in åskskurar helt oväntat i skärgården. Då är det allt fler som hamnar i sjönöd.
På sin Facebook-sida delar Sjöräddningssällskapet med sig av en utryckning till en segelbåt som fått masthaveri utanför Falsterborev under söndagskvällen. Vindstyrkan är då mellan 20–25 meter per sekund och man tar hjälp av isbrytaren Ale för att få sjölä när väl segelbåten kan bogseras.
Ingen höjd beredskap
Nej någon större påfrestning i form av larm har man alltså inte sett. Myndigheten har dessutom haft is i magen. Med vetskapen om att de flesta stannar i hamn när det väl blåser i har man inte heller behövt bemanna upp.
Hos Sjöräddningssällskapet vågar man inte uttala sig om man gått upp i någon högre beredskap då det är ett beslut som faller på varje enskild station.
– De frivilliga bemannar och det beror på kapaciteten. Det är klart att de säkert är på spänn när det är busväder på gång men vi tar inga beslut om att fler ska vara på plats eller i beredskap, säger Cecilia Jönsson på Sjöräddningssällskapet.
Om man prompt ändå vill ge sig ut på havet gäller det att följa klassiska sjövettsregler.
– Man får bedöma sin egen och båten kapacitet och agera efter detta. Vädret är alltid en parameter när man ska ut på sjön och det tycks ändå som att många följer rådet om att hålla koll på väderleken innan man ger sig ut, säger Fredrik Persson.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 29 av 29: Besiktiga och byt genomföringar
Om man vill minska risken för att en båt ska sjunka så är det hög prioritet att kontrollera genomföringarna med jämna mellanrum….
-
Del 28 av 29: Extrem förvandling med enkla knep – på två dagar!
Att förvandla en båt från ett vrak till något som ser riktigt bra ut – och med fin funktion – behöver inte…
-
Del 27 av 29: Installera steglös bogpropeller – en lyx!
Förstå-sig-påare och folk med mer stolthet än förnuft kan säga vad de vill – bogpropeller är en fantastisk funktion. Inte minst på…
-
Del 26 av 29: Så blev vraket ett vrålåk – historien om vår Bertam 25 HT!
En dröm om att renovera en halvrutten klassiker – ett vrak till ett vrålåk – har besannats. Efter motorinstallation, ny inredning, instrument,…
-
Del 25 av 29: Uppgradera till hydraulisk styrning!
Trött på tung och hackig styrning? Då kan det vara dags att byta. Häng med när vi installerar ny hydraulisk styrning på…
-
Del 24 av 29: Ett lyft med smart och mysig belysning
Att montera belysning i ruffen, i sittbrunnen och läslampor vid förare och passagerare är både snyggt och smart. Här visar vi hur…
-
Del 23 av 29: Del 2 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Efter att amatörerna Gustav och Claes blivit utskällda så tar varvsman Anders Almén och hans vapendragare Kenneth över och visar hur slutfasen…
-
Del 22 av 29: Del 1 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Det finns otaliga tillvägagångssätt och många olika produkter att använda för att skapa halkskydd. Vi följer varvsman Anders Alméns lära men får…
-
Del 21 av 29: Förläng säsongen – installera en värmare!
Att idka båtliv i vårt fantastiska land är bland det bästa som finns. Ännu bättre blir det på alla sätt och vis…
-
Del 20 av 29: Så monterar man nya automatiska trimplan
Det finns några knep som är nyckeln till framgång när trimplan ska monteras. Häng med när varvsman Anders Almén ger sina bästa…