Så överlever du livet i båtklubben

Det finns ett antal områden i Sverige som vid en första betraktelse ser ut som vilken folkhemsidyll som helst. Men när du passerat grinden är du inne i ett territorium med sina egna lagar och regler. Vi pratar om båtklubben.
Båtliv är för många en familjär tradition som går i arv. Men idag är det många som inte haft någon koppling till båtlivet under sin uppväxt som ändå söker sig till båtlivet. Sannolikt för att tröskeln är lägre. Det är ju så mycket som blivit enklare. Bra finansiering gör det överkomligt att skaffa båt. Dagens smarta GPS:er, som är enklare att hantera än fjärrkontrollen hemma, gör navigeringen enklare. Men mellan inköpt båt och svallande vågor finns en utmaning som varje båtnovis måste anta – att bli accepterad av båtklubben.
Därför bjuder vi här på några spaningar som ska göra det enklare att komma in i båtklubbsgemenskapen – något som är värt att ta in och smälta lagom till att våren kommer.
Läs också:
Krönikör Erling Matz om bryggbasar och onödiga regler.
1. Inte ok att göra fel
I diverse managementlitteratur får vi lära oss att det är ok att göra fel. Det gäller inte på båtklubben. Kommer du ner till din båt och ser att första höststormen tagit din presenning, var beredd på att höra samma vits 10-15 år framåt: ”Hade du tänkt surra presenningen i år eller?”. För att inte tala om tilläggningen skulle gå snett vid något enstaka tillfälle: ”Akta er, nu kommer han in..!”
2. Identifiera de egentliga makthavarna
Den lille ettrige rödnäste mannen som fördelar jobben på gemensamma arbetsdagen är inte den som bestämmer. Efter en tid i klubben ser du den egentliga makten. Det är oftast en äldre man som har sin egen plats längst in vid kaffebordet i klubbstugan. Han håller sig i bakgrunden för att slippa alla diskussioner med klubbmedlemmar, men det är honom du ska närma dig. Får du hans förtroende är det som att vara son till Don Corleone, allt går din väg.
3. Gift
Du kan ju alltid prova att föreslå för båtgrannen att det finns moderna och miljövänligare metoder att få rent båten, men det är inte att rekommendera. Det som fungerade för hans far fungerar för honom. Möjligen om du bokar en terapeut-tid kanske han kan släppa arvsynden att fortsätta måla med giftfärger. (Här tycker vi på Hamnen.se att det ändå är värt att ta striden).
4. Båtupptagning är inget cocktailparty
Innan du vet vem som pratar med vem, att orsaken till att de inte pratar är att A för 32 år sedan snodde B:s uppställningsplats, så är rekommendationen att inte röra den terrorbalansen.
5. Dresscode
Idag finns funktionella arbetskläder som håller dig varm och som skyddar dig mot skador. Undvik dem på båtklubben. Du har kanske en gammal målaroverall som bara hålls samman av färgfläckarna och en malbiten toppluva. Det funkar.
6. Lugn i båtkön
Det finns alltid en båtplats som passar dig bättre. Lägg de planerna på is. Återkom om fem år och förhör dig om detta. Annars blir du iskall i båtkön.
7. Att missa arbetsplikten
Missa en gemensam arbetsdag? Ok. Missa två gemensamma arbetsdagar samma säsong. Gå tillbaks till ruta 1.
8. Välj dina fajter
För 50 år sedan satte någon upp en regel om att vattenslangen alltid skulle hänga i boden i händelse av frost. Det har visserligen inte varit en frostnatt under sommarmånaderna sedan 1967 och dagens slangmaterial pallar 0-gradigt. Men, försök inte ändra den regeln. Då tar årsstämman hela dagen i anspråk.
9. Investera lite tid
Mellan sjösättning och upptagning, åk ner till båten emellanåt och lägg en extra timme på att lära känna klubbkompisarna. Då blir det enklare och roligare år från år.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…