Just nu – skärpt kontroll av strandskyddet i Kungsbacka
Häpp, häpp, häpp, häpp – hur står det till med strandskyddet här då? Kungsbacka skärper kontrollen för att försäkra sig om att alla ska kunna vistas i strandnära områden – och att känslig natur och djurliv skyddas.
Kontrollen sträcker sig mellan Tjolöholm och Kungsbacka fram till och med den 24 maj. Avsikten är att se till att strandskyddet efterlevs. Skyddet handlar om alla ska kunna vistas i strandnära områden och att känslig natur och djurliv ska skyddas. Många vattenlevande organismer är också beroende av orörda strandnära livsmiljöer.
”Viktigt för mångfalden”
– Den värdefulla natur som finns i strandområden är viktig för den biologiska mångfalden. Vi tittar på att reglerna kring strandskydd följs, det vill säga att tillgängligheten till strandzonen inte begränsas eller försvåras och att växt- och djurliv inte påverkas. Det kan till exempel handla om att skyltar med avhållande budskap satts upp eller att andra privatiserande åtgärder utförts, säger miljöinspektör Eva Solbräcke, Bygg- och miljöförvaltningen, Kungsbacka kommun.
Det händer att de som har hus eller mark inom strandskyddat område inte alltid vet vad de får lov att göra. Inom strandskyddat område är det utöver att uppföra nya byggnader eller ändra utförande och användningsområde, förbjudet att sätta upp skyltar, bygga staket, plantera häckar, eller anlägga gräsmatta, för att nämna några åtgärder.
Det är inte ovanligt att hus- eller markägare inom strandskyddat område saknar kunskap om reglerna. De fastighetsägare som bor i området längs med havskusten efter Tjolöholm och fram till Kungsbacka har fått information om att kommunen gör tillsyn av strandskyddet under maj månad.
300 meter gäller
Strandskydd gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag 100–300 meter från strandlinjen på land och ut i vattnet, med undantag inom exempelvis vissa detaljplanlagda områden. Vid vår kust gäller 300 meter. Om man inom strandskyddat område funderar på att bygga eller vidta en åtgärder ska man söka dispens hos kommunen eller länsstyrelsen.
-
Tester, nyheter och mycket, mycket mer
Till Båtsidan
-
Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo
Färdmål
-
Del 3 av 3: Båtsemester med barnfamilj – det börjar likna succé
Del 3. En hastigt påkommen helgtur med barn i en liten daycruiser – utan färdplan eller vidare planering. Vettigt? Allt mer tyder…
-
Del 2 av 3: Båtsemester med barnfamilj – vi gör det till en barnlek
Del 2. Gustav Morins familjesemester i liten motorbåt fortsätter under devisen ”viktigare att komma iväg än att göra alla rätt”. En strategi…
-
Del 1 av 3: Båtsemester med barnfamilj – del 1
Del 1. Hamnens Gustav Morin tar med familjen på en snabbt påkommen weekend till sjöss utan planering eller vidare förberedelser. Med alla…
-
Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet
Till Kunskap