Algblomningen – i år kraftigare än vanligt

Mycket pekar på att årets algblomning, som för övrigt redan är igång, blir både kraftigare och mer omfattande än vanligt.

Algblomning_kraftig
Mycket pekar på att årets algblomning, som för övrigt redan är igång, blir både kraftigare och mer omfattande än vanligt.

I Östersjön och flera insjöar har stora mängder alger upptäckts. Stigande vattentemperaturer i samband med näringsutsläpp har gjort att en femtedel av Östersjöns bottnar är syrefria och betydligt fler än så lider av syrebrist.

Se också:
2018 – algblomningen slog nytt dystert rekord!

– Den syrefria miljön leder till att fosfor kan frigöras ur bottensedimentet och läcka ut i vattnet och då ytterligare ge näring till mer intensiv algblomning, säger Inger Näslund på WWF.

Jordbruket en stor bov

Jordbruk, reningsverk och avlopp är som bekant det som till störst del bidrar till för mycket näring i hav och sjöar, men dessutom är nedskräpning i havet en faktor.

Allas ansvar

– Som konsumenter och privatpersoner kan vi bidra till att bekämpa övergödningen genom att exempelvis fixa våra enskilda avlopp och tömma båttoaletten i hamn. Om du har egen mark där en våtmark skulle kunna bidra till att minska näringsflödet, kan du kontakta din länsstyrelse för att höra om möjlighet att anlägga den, säger Inger Näslund.

Men algblomningen är inte bara skadlig för havet, utan även för oss.

Undvik att bada

– Vid tecken på algblomning ska man undvika att bada och även försöka hålla sina husdjur borta från vattnet, säger Inger Näslund. Om man råkar svälja vatten med blågröna alger kan det orsaka magsjuka eller ökad risk för infektion i öppna sår.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö