Viktigt vid kylskåpsköp

Det här ska du tänka på innan du köper ett kylskåp till båten: kylbehovet, placeringen, skåp eller box, köpa eller bygga själv. Kryssarklubbens tekniska kommitté hjälper dig till rätta.

Kylbehovet

När man bestämt hur stort förvaringsutrymme man behöver, hur länge man tänkt vara ute och hur snabbt man vill kyla ned matvarorna, bör man göra en bedömning av den energiförbrukning man kan räkna med och det pris man vill betala. Om det gäller ett elektriskt kylskåp måste troligen batteriekapaciteten utökas så att man slipper köra motorn varje dag för att ladda batterierna.

Placeringen

Avgörande för energibehovet är dels kylutrymmets placering, d.v.s. hur varmt det är runt omkring, dels dess storlek, isolering och täthet. Ett kylskåp eller en kylbox bör inte placeras så att det utsätts för motorrummets värme. Kylapparaten i skåpet eller boxen producerar också värme, som måste ledas bort. Detta sker bäst till sjövattnet utanför skrovet. I annat fall måste man säkerställa god luftcirkulation omkring de värmeavgivande ytorna. Helst skall kylsystemet inte ytterligare värma luften i ruffen. Att bygga in en box eller ett skåp i båten är ganska enkelt – om bara man vet hur man skall göra. Här är inte platsen för en sådan handledning, men det kan vara skäl att påpeka de två vanligaste misstagen: Isoleringens yttre hölje är inte diffusionstätt (gastätt). Skåpdörren eller boxluckan sluter inte tillräckligt tätt. På ”köpeskåp” är dessa detaljer för det mesta av god kvalitet.

Skåp eller box?

När man öppnar locket till en box ligger den kalla luften kvar. När en skåpdörr öppnas, rinner den kalla luften snabbt ut ur skåpet och ersätts med rumsluft. önskar man ekonomisera elförbrukningen maximalt, är en box att föredra. Dock vinner man ingenting, om den görs så trång och djup, att man oftast måste lyfta korgar med varor upp i värmen, för att nå det man söker. Under tiden i värmen drar varorna sekundsnabbt på sig fukt från luften, vilket ger ännu större energiförlust än en öppen skåpdörr.

Köpa eller bygga själv?

Om man inte har kylanordning ombord och avser att skaffa en kan man antingen köpa ett färdigt system eller bygga ihop ett av byggstenar. Valet beror på händighet och ekonomi .Vilken typ man väljer beror på vad man värdesätter när man skall välja kylanordning ombord.

* Vill man ha låg strömförbrukning och korta nedkylningstider skall man välja ett kompressordrivet skåp eller box.

* Vill man ha en enkel och billig anordning men accepterar en högre strömförbrukning och längre nedkylningstid skall man välja termoelektrisk drift.

* Om man vill ha låg strömförbrukning spelar det ingen större roll om man väljer box eller skåp. Boxen håller kylan något bättre än skåpet men skillnaden är inte stor. När man öppnar dörren på ett skåp rinner den kalla luften ut och ersätts med varm luft, men det går inte åt så mycket energi att kyla ner den varma luften. Valet är mer en fråga om praktiska synpunkter som till exempel när båten lutar och man behöver komma in i kylutrymmet.

* En bärbar box har fördelen att den kan packas hemma med kalla varor innan den tas ombord. Men den kan vara knepigare att stuva ombord.

* Vill man ha en billig liten anordning skall man välja en bärbar termoelektrisk box. De är inte så stora, 10 – 20 liter och kostar bara runt tusenlappen.

Läs också: Hur fungerar ett kylskåp?

Text: Ernst Blixt, Per-Erik Forssberg, Bo Sandgren, Harald Wenander, Sture Åström

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö