Stulen båt? Så agerar du på bästa möjliga vis
Stöldmärkning och samverkan – två av de bästa knepen mot tjuven.
En stulen båt är ingenting man önskar ens sin värsta fiende – men ändå händer det. Även om båt- och båtmotorstölder har gått ner under de senaste åren kan det när sommaren börjar vara värt att slå extra vakt om sitt flytetyg.
Ja, bårstölderna har visserligen gått ner ordentligt under de senaste åren ner men de inträffar fortfarande. För att få tips om hur man skyddar båten på bästa sätt har vi har pratat med Viktor Eklöf, utredare på Larmtjänst.
– Det första steget bör tas innan båten ens blir stulen och det är att fylla i sitt båtkort. Där ska man skriva ut både skrov- och motornummer. Dessa uppgifter lämnar man sedan över till försäkringsbolaget i samband med införsäkringen av båten. Skulle båten sedan bli bestulen har man en backup genom just försäkringsbolaget, säger Viktor Eklöf.
Att ha alla uppgifter till hands är nämligen viktigt när väl polisanmälan ska göras. Ju mer information du kan ge till polisen när du gör din stöldanmälan desto större är det att båten eller motorn kan hittas.
Polisen samarbetar sedan med andra polismyndigheter inom schengenområdet för att lokalisera stöldgodset.
– Många ringer till polisen på en gång när man står på bryggan och det är inte alltid det bästa tillvägagångssättet. Istället rekommenderar vi att ta först och främst ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Därigenom kan man få de detaljer som polisen frågar efter.
Förebyggande en stor del
Det bästa är dock att arbeta preventivt för att aldrig hamna i en situation där båten en dag inte ligger vid sin bryggplats.
Nyckeln till detta menar man från Larmtjänsts håll är båtsamverkan. En metod som tillskrivits en del av minskningen av båt- och motorstölderna.
– Först och främst så förvarar man båten på ett sådant sätt att upptäcktsrisken för tjuven är hög. Genom samverkan med andra gör man det svårt för tjuven att utföra några brott, säger Viktor Eklöf.
För samverkan är just vad det låter som. Ett samarbete båtägare och rättsväsende emellan för att förhindra stölderna.
– Man hjälper varandra att ha uppsikt över båtar, motorer och så vidare. De som har vakt visar sig på båtklubben eller hamnplan och ställer frågor de personer som inte tycks ha där att göra.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 29 av 29: Besiktiga och byt genomföringar
Om man vill minska risken för att en båt ska sjunka så är det hög prioritet att kontrollera genomföringarna med jämna mellanrum….
-
Del 28 av 29: Extrem förvandling med enkla knep – på två dagar!
Att förvandla en båt från ett vrak till något som ser riktigt bra ut – och med fin funktion – behöver inte…
-
Del 27 av 29: Installera steglös bogpropeller – en lyx!
Förstå-sig-påare och folk med mer stolthet än förnuft kan säga vad de vill – bogpropeller är en fantastisk funktion. Inte minst på…
-
Del 26 av 29: Så blev vraket ett vrålåk – historien om vår Bertam 25 HT!
En dröm om att renovera en halvrutten klassiker – ett vrak till ett vrålåk – har besannats. Efter motorinstallation, ny inredning, instrument,…
-
Del 25 av 29: Uppgradera till hydraulisk styrning!
Trött på tung och hackig styrning? Då kan det vara dags att byta. Häng med när vi installerar ny hydraulisk styrning på…
-
Del 24 av 29: Ett lyft med smart och mysig belysning
Att montera belysning i ruffen, i sittbrunnen och läslampor vid förare och passagerare är både snyggt och smart. Här visar vi hur…
-
Del 23 av 29: Del 2 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Efter att amatörerna Gustav och Claes blivit utskällda så tar varvsman Anders Almén och hans vapendragare Kenneth över och visar hur slutfasen…
-
Del 22 av 29: Del 1 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Det finns otaliga tillvägagångssätt och många olika produkter att använda för att skapa halkskydd. Vi följer varvsman Anders Alméns lära men får…
-
Del 21 av 29: Förläng säsongen – installera en värmare!
Att idka båtliv i vårt fantastiska land är bland det bästa som finns. Ännu bättre blir det på alla sätt och vis…
-
Del 20 av 29: Så monterar man nya automatiska trimplan
Det finns några knep som är nyckeln till framgång när trimplan ska monteras. Häng med när varvsman Anders Almén ger sina bästa…