Stulen båt? Så agerar du på bästa möjliga vis

Stöldmärkning och samverkan – två av de bästa knepen mot tjuven.

En stulen båt är ingenting man önskar ens sin värsta fiende – men ändå händer det. Även om båt- och båtmotorstölder har gått ner under de senaste åren kan det när sommaren börjar vara värt att slå extra vakt om sitt flytetyg.

Ja, bårstölderna har visserligen gått ner ordentligt under de senaste åren ner men de inträffar fortfarande. För att få tips om hur man skyddar båten på bästa sätt har vi har pratat med Viktor Eklöf, utredare på Larmtjänst.

– Det första steget bör tas innan båten ens blir stulen och det är att fylla i sitt båtkort. Där ska man skriva ut både skrov- och motornummer. Dessa uppgifter lämnar man sedan över till försäkringsbolaget i samband med införsäkringen av båten. Skulle båten sedan bli bestulen har man en backup genom just försäkringsbolaget, säger Viktor Eklöf.

Att ha alla uppgifter till hands är nämligen viktigt när väl polisanmälan ska göras. Ju mer information du kan ge till polisen när du gör din stöldanmälan desto större är det att båten eller motorn kan hittas.

Polisen samarbetar sedan med andra polismyndigheter inom schengenområdet för att lokalisera stöldgodset.

– Många ringer till polisen på en gång när man står på bryggan och det är inte alltid det bästa tillvägagångssättet. Istället rekommenderar vi att ta först och främst ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Därigenom kan man få de detaljer som polisen frågar efter.

Förebyggande en stor del

Det bästa är dock att arbeta preventivt för att aldrig hamna i en situation där båten en dag inte ligger vid sin bryggplats.

Nyckeln till detta menar man från Larmtjänsts håll är båtsamverkan. En metod som tillskrivits en del av minskningen av båt- och motorstölderna.

– Först och främst så förvarar man båten på ett sådant sätt att upptäcktsrisken för tjuven är hög. Genom samverkan med andra gör man det svårt för tjuven att utföra några brott, säger Viktor Eklöf.

För samverkan är just vad det låter som. Ett samarbete båtägare och rättsväsende emellan för att förhindra stölderna.

– Man hjälper varandra att ha uppsikt över båtar, motorer och så vidare. De som har vakt visar sig på båtklubben eller hamnplan och ställer frågor de personer som inte tycks ha där att göra.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö