Stulen båt? Så agerar du på bästa möjliga vis

Stöldmärkning och samverkan – två av de bästa knepen mot tjuven.
En stulen båt är ingenting man önskar ens sin värsta fiende – men ändå händer det. Även om båt- och båtmotorstölder har gått ner under de senaste åren kan det när sommaren börjar vara värt att slå extra vakt om sitt flytetyg.
Ja, bårstölderna har visserligen gått ner ordentligt under de senaste åren ner men de inträffar fortfarande. För att få tips om hur man skyddar båten på bästa sätt har vi har pratat med Viktor Eklöf, utredare på Larmtjänst.
– Det första steget bör tas innan båten ens blir stulen och det är att fylla i sitt båtkort. Där ska man skriva ut både skrov- och motornummer. Dessa uppgifter lämnar man sedan över till försäkringsbolaget i samband med införsäkringen av båten. Skulle båten sedan bli bestulen har man en backup genom just försäkringsbolaget, säger Viktor Eklöf.
Att ha alla uppgifter till hands är nämligen viktigt när väl polisanmälan ska göras. Ju mer information du kan ge till polisen när du gör din stöldanmälan desto större är det att båten eller motorn kan hittas.
Polisen samarbetar sedan med andra polismyndigheter inom schengenområdet för att lokalisera stöldgodset.
– Många ringer till polisen på en gång när man står på bryggan och det är inte alltid det bästa tillvägagångssättet. Istället rekommenderar vi att ta först och främst ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Därigenom kan man få de detaljer som polisen frågar efter.
Förebyggande en stor del
Det bästa är dock att arbeta preventivt för att aldrig hamna i en situation där båten en dag inte ligger vid sin bryggplats.
Nyckeln till detta menar man från Larmtjänsts håll är båtsamverkan. En metod som tillskrivits en del av minskningen av båt- och motorstölderna.
– Först och främst så förvarar man båten på ett sådant sätt att upptäcktsrisken för tjuven är hög. Genom samverkan med andra gör man det svårt för tjuven att utföra några brott, säger Viktor Eklöf.
För samverkan är just vad det låter som. Ett samarbete båtägare och rättsväsende emellan för att förhindra stölderna.
– Man hjälper varandra att ha uppsikt över båtar, motorer och så vidare. De som har vakt visar sig på båtklubben eller hamnplan och ställer frågor de personer som inte tycks ha där att göra.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…