Ultralätt elektrisk vattenskoter till rimligt pris

En elektrisk vattenskoter som bara väger 40 kilo, kan lastas på ett biltak och bäras till vattnet av två personer. Är det möjligt? 

Svaret är – ja. Linköpingsföretaget E-Watercraft lanserar nu sin första elektriska vattenskoter, Eco-Jet, med världspremiär under Allt för Sjön. 

Hur kom ni på idén? 

– Vi tre grundare har alla över 20 års erfarenhet av olika start up-företag. Efter att ha känt varandra ett bra tag och drivit företag på varsitt håll, kom vi fram till att vi borde göra något roligt ihop – något som skulle kunna göra skillnad, säger säger Magnus Sundstedt, vd för E-Watercraft.

Han fortsätter:

– Vatten och vattensport har vi hållit på med ganska länge och när vi började fundera såg vi framför oss att tillverka en produkt som vi själva skulle vilja köpa och äga. Då kom idé upp om en helt elektrisk vattenskoter, säger Magnus Sundstedt, vd för E-Watercraft.

Fantastiskt låg vikt

Linköpingsentreprenörernas målsättning var först och främst att tillverka en el-vattenskoter med ett avtagbart batteri. Inte att göra en ultralätt skoter. Att den blev så lätt som 40 kilo plus ett batteri på 25 kilo är enligt Magnus Sundstedt snarare en konsekvens av den elektriska framdriften.  

– En vattenskoter behöver inte väga 250 kilo numera. Bara att byta ut de tyngre traditionella bensinmotorn sparar många kilon. Produktionsvarianten av ECO-Jet kommer att tillverkas i glasfiber med en speciell tillverkningsteknik som gör att den håller konstruktionsmässigt utan att bli tung.

Med en vikt på blott 40 kilo behövs ingen sjösttningsramp. Man kan bara bära med sig skotern och sjösätta den där det passar. Vi har även lag ner kraft på att ta fram ett nytt och lätt batteri, vilket även det är något av nyckeln till den modesta vikten. 

Smidigt batteribyte

Batteriet är enkelt att ta ur, bära med sig och kan laddas i ett vanligt 220-voltsuttag. Själva laddningen tar två timmar. I och med att ECO-Jet är betydligt lättare än traditionella vattenskotrar och därför inte behöver en lika stor impeller, har E-Watercraft även konstruerat en egen, något mindre impeller.

Vidare har vattenskotrarna har också försetts med inbyggda säkerhetsfunktioner. Bland annat så kallad ”Geo-fencing”, som gör att det går att begränsa det geografiska område där vattenskotern kan köras med full kapacitet.

– Skulle du exempelvis åka utanför det tillåtna området kommer prestandan begränsas och du kan bara köra i låg hastighet. En annan funktion är att vattenskotern stängs av för att kylas ner om motorn, hastighetsregulatorn eller batteripaketet skulle bli överhettade. Väl nedkyld är det sedan bara att åka vidare igen, berättar Magnus Sundstedt. 

Nästa finess är en inbyggd Wi-Fi och LTE/4G-anslutning:

– Vi har utvecklat en lättanvänd iPhone-, Android- och Windows-app så att du kan ansluta till din vattenskoter och se instrumentsidan. Här kan du utföra hälsokontroll, övervaka sensorer och göra konfigurationsändringar.

E-Watercraft har även utvecklat en speciell app som trådlöst uppdaterar vattenskoterns programvara. 

– För företagsanvändare har vi tagit fram ”Fleet Management-appen”, som gör det möjligt att hålla reda på företagets vattenskotrar, men också kan ta emot varningar från användare som behöver hjälp.

De första 12 månaderna ingår gratis programvaruuppdateringar. Efter perioden kan ägaren registrera sig för ett underhålls- och servicemedlemskap för att se till att vattenskotern alltid är fullt funktionsduglig. Här ingår gratis mjukvaruuppdateringar, årlig fjärrdiagnostik och statistik angående underhåll.

Priset ligger på 12 000 euro inklusive ett batteri och för ytterligare ett batteri får man betala 6 000 euro extra.  

Hur och var kommer tillverkningen att ske?

– Tanken är att göra som inom bilindustrin och använda traditionella tillverkningsmetoder med underleverantörer. Själva hopmonteringen kommer att ske i Linköping. Vi kommer börja med låga volymer och satsar på att tillverka 150 maskiner till nästa sommar. I år har vi fokus på att få ECO-Jet certifierad och typgodkänd. 

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö