Utpekade segelbåten från Nord Stream-explosionerna sågs i Blekinge

Nya uppgifter med koppling till hamnen Sandhamn utanför Torhamn i östra Karlskrona har framkommit i utredningen om Nord Stream-explosionerna. Än så länge förnekar dock alla anklagade inblandning i sabotaget. 

Gasleak-Nord-Stream
Ett år har nu gått sedan explosionerna på Nord Stream.

Det har nu på dagen gått ett år sedan explosionerna vid Nord Stream och Nord Stream 2 ledningarna öster om Bornholm. Vem och vad motivet bakom attackerna var är ännu oklart. Men på årsdagen av händelsen har ytterligare en pusselbit i den stora gåtan kommit ut i ljuset.

Denna gången handlar det om den tyska segelbåten Andromeda som i utredningar pekats ut i samband med explosionerna.

Uppgifterna som nu kommit till ljus delades först av den Tyska tidningen Tagesschau. I rapporteringen berättar man om hur båten, som sedan tidigare siktats i polska Kolberg, nu även gjort sig känd i svenska hamnar.

Tagesschau skriver att flera av varandra oberoende ögonvittnen rapporterat att man sett fartyget och dess besättning i Sandhamn strax före att rören på Nord Stream och Nord Stream 2 exploderat. Ett av ögonvittnena påstår sig ha sett fem män och en kvinna ombord på Andromeda och har beskrivet dem som att ha”militär stil”.

Stoppet i Sandhamn har sedermera bekräftats utav tyska utredare.

En omtvistad teori

Medan tyska utredare och experter hävdar att Andromeda haft en central roll i sabotaget menar emellertid polska representanter att de inte ser några spår av delaktighet eller inblandning i händelserna som ledde till explosionerna på Nord Stream.

Texten uppdateras.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö