Stölderna upphörde när båtklubben DNA-märktes

Tjuvar som lever på stölder från båtklubbar kan få det motigt framöver. Om alla båtklubbar gör som NBS i Täby, vill säga.

Näsbyvikens båtsällskap i Täby är föremål för SSF, Stöldskyddsföreningens, senaste projekt som startade i april förra året.

500 märksatser med märk-DNA erbjöds till klubbens 750 medlemmar som fick pensla det på allt stöldbegärligt. Samtidigt sattes varningsdekaler och skyltar upp i området för att varna tjuvarna om märkningen.

Roger Alm, ordförande i Näsbyvikens båtsällskap i Täby, är mycket nöjd.

Resultatet är hittills bättre än vad man vågat drömma om. Roger Alm är ordförande i Näsbyvikens båtsällskap i Täby och ser mycket nöjt tillbaka på det gångna året.

Staffan Bjernekull, kanslichef på Näsbyvikens båtsällskap, håller med:

– Det känns fantastiskt att vi varit fria från stöldförsök. Vi klarade till och med sommarmånaderna, som annars är högsäsong för båttjuvar. ’

Och så Annika Brändström, vd på SSF:

– Det är väldigt glädjande att stölderna har minskat och det ska bli spännande att se vad slutresultatet blir när vi utvärderar projektet i april.

Historiskt har klubben haft en rad stölder varje år. I och med det lyckade resultatet beslutade båtsällskapet på sitt årsmöte att införa krav på att alla klubbmedlemmarnas utombordare, trailers och drev ska DNA-märkas.

Samtliga 900 medlemmar ställer sig positiva till kravet som gör området tryggare.

Projektet är ett samarbete mellan Näsbyvikens båtsällskap, Svenska sjö och SSF.

Fakta DNA-märkning:

Märkningen innebär att en fluorescerande vätska, osynlig för blotta ögat, men synlig med hjälp av UV-ljus, appliceras på det som ska märkas. Varje märkning har ett unikt DNA som går att spåra internationellt och är näst intill omöjlig att avlägsna då minsta partikel av blandningen innehåller en unik kod.

SSF:s DNA-märkning innehåller också en stor mängd mikropunkter som möjliggör avläsning och ägaridentifiering på plats dygnet runt.


Märkningen reagerar på UV-ljus vilket gör den lätt att hitta för Polisen. Alla polisbilar i Stockholms Län har utrustas med UV-lampor för att lättare hitta DNA-märkt stöldgods. Dessa är finansierade av Stöldskyddsföreningen.


För att visa att någonting är märkt fästs också ”petsäkra” varningsdekaler på det märkta föremålet.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö