Så använder du alkalisk avfettning rätt vid båttvätt

I fjärde delen av serien ”Så tvättar du din båt som ett proffs!” visar Gustav Morin och Mathias Uddfors från Havsglans hur du får bort envis smuts med hjälp av alkalisk avfettning. Henrik Tryggs Comet 33 får ännu en välbehövlig genomgång – och ytan närmar sig nyskick.

Alkalisk avfettning – första steget efter högtryck

När du har spolat av båten med högtryckstvätt är det dags att gå på med rengöringsmedel. För organisk smuts som alger, jord, pollen och fågelspillning är ett alkaliskt rengöringsmedel det mest effektiva valet. Det fungerar annorlunda än de syrabaserade medlen – här handlar det om att lösa upp smuts med hjälp av pH och mekanisk bearbetning.

Till skillnad från kallavfettning som används på bilar är den alkaliska avfettningen snällare både mot ytor och miljö. Den är vattenlöslig och i rätt utspädning kan den till och med användas där det finns gräs eller grus under båten – så länge du inte tvättar direkt i vatten, vilket är ett stort nej.

– Om båten är riktigt smutsig, som Henrik Tryggs Comet 33, är alkalisk avfettning ett måste. Men på en renare båt räcker det ofta med ett båtschampo och lite skrubb, säger Mathias Uddfors.

Så skrubbar du rätt – undvik repor i gelcoaten

Appliceringen görs enklast med borste eller mikrofiberduk doppad i en hink med den utspädda lösningen. Men valet av borste är avgörande. En för hård borste riskerar att repa gelcoaten, vilket inte bara förstör ytan visuellt utan även gör att smuts och UV-strålning fäster lättare.

– Vi använder en mjuk borste med splittade strån som håller mer vätska och är skonsam mot ytan. För extra känsliga ytor eller lackade båtar rekommenderar jag mikrofiberhandske istället.

I känsliga partier som luckor, dräneringskanaler eller kring instrument är det smart att undvika högtryck och istället arbeta manuellt med trasa eller duk. På så sätt undviker du fuktinträngning och skador i elektronik.

– Att skrubba för hand kan kännas pilligt, men det är ofta nödvändigt för att komma åt på rätt sätt, förklarar Mathias.

Skölj i tid – undvik fläckar

Det är viktigt att skölja bort medlet innan det torkar in. Om det är varmt och soligt, arbeta i sektioner – skrubba och skölj direkt. Låter du det ligga för länge finns risk för fläckbildning, särskilt på mörka gelcoater.

– Vi jobbar helst i skugga eller under svalare tider på dagen för att få maximal kontroll på torktiden, säger Gustav Morin.

Mögel och lavar kräver andra metoder

En del smuts biter inte ens alkalisk avfettning på – till exempel lavväxt och mögelprickar. Här krävs istället klorbaserade medel som dödar sporerna innan de släpper från ytan.

– Det är ingen vits att stå och gnugga ihjäl sig. Spraya på ett mögelmedel med klor, låt verka ett par dygn och spola bort. Det är både effektivare och skonsammare, säger Mathias.

Späd medlet till cirka 5 % i varmt vatten

Använd mjuk borste eller mikrofiberhandske
Undvik rotborstar – de repar gelcoaten
Arbeta i sektioner om det är varmt – skölj innan det torkar
Skippa högtryck kring känslig elektronik och luckor
Använd mikrofiberduk för svåråtkomliga detaljer
Tillämpa klorbaserade medel för mögel och lavar – inte skrubb

Nästa del i serien handlar om att ta itu med mögel och lavfläckar – håll utkik på Skippo för mer nörderi kring ren båt på rätt sätt.

Många har läst

Gratistester – se dem här!

Snart är det sommar!

Skippo Upptäcker

Vintern – årets bästa tid för båtfix!

Hållbarhet & miljö