Mordutredning öppnas efter dödsfallen på Polenfärjan

En mordutredning öppnas efter att två personer fallit överbord från på Polenfärjan Stena Spirit. Enligt åklagaren finns ingen misstänkt men utredningen ger det möjligt att kartlägga skeendet. Även polska myndigheter har startat en utredning i den tragiska händelsen.

Under fredagsförmiddagen kunde det bekräftas att den sjuåring och dennes mamma som hade fallit överbord från Polenfärjan mellan Gdynia och Karlskrona också hade omkommit. Polska polisen har under dagen inlett en utredning gällande vad som kallas ”oavsiktligt dråp”.

Det är dock inte bara i Polen som händelsen ska utredas. Även i Sverige har en brottsundersökning med brottsrubriceringen mord inletts.

– Vi har inlett en förundersökning där brottsrubriceringen är mord, men det finns ingen misstänkt i ärendet. Utredningen syftar till att försöka klarlägga vad som hänt, skriver kammaråklagare Stina Brindmark på Åklagarkammaren i Karlskrona i ett pressmeddelande.

Hoppade efter sitt barn

Den svenska polisen söker efter någon som kan ha sett när barnet trillade i och mamman när hoppade efter. Några ögonvittnen har dock inte trätt fram. I ett uttalande till Blekinge Läns Tidning säger Stefan Elfström, pressansvarig på Stenaline, att man kunnat bekräfta den tragiska olyckans skeende genom övervakningskameror ombord på färjan Stena Spirit.

– I nuläget kan vi inte kommentera det. Men tack vare våra övervakningskameror kunde vi bekräfta att de hade fallit över bord, säger Stefan Elfström till tidningen.

Fördes till sjukhus med helikopter

Efter en sökinsats på cirka 50 minuter hittades såväl mamman som sjuåringen i medvetslösa i vattnet. Med hjälp av Sjö- och flygräddningens helikopter kunde man transportera de båda till Blekingesjukhuset i Karlskrona.

I helikoptern gav man hjärt- och lungräddning på såväl mamman som barnet men utan någon framgång.

Stor sökinsats

Efter att larmet kommit in till Sjö- och flygräddnignscentralen JRCC skickades helikoptrar och fartyg till platsen. Stena Spirit, färjan som de förolyckade färdades med, sjösatte räddningsbåtar för att leta.

– Vi har helikoptrar, flygplan, Nato-fartyg och allt vi kan på plats. Vi tar även hjälp av handelssjöfarten, det vill säga vanliga fartyg i området som kan hjälpa oss. Sökningen sker med allt vi har, sade Stefan Lang, kommunikationschef på Sjöfartsverket till Blekinge Läns Tidning under torsdagseftermiddagen.

Tack vare att larmet kom in så pass snabbt kunde sökområden begränsas avsevärt vilket blev en avgörande faktor i att de båda kunde hittas.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö