Henrik Trygg fotar ytterskärgården för Googles räkning

Henrik Trygg, fotografen som kanske är mest känd för sina skärgårdsböcker samt dokumentationer av bland annat Gotland Runt, dokumenterar nu Stockholms ytterskärgård för Googles räkning.

Fotograf_Henrik_Trygg_motljus
Fotografen Henrik Trygg har hittills fotat ett 50-tal platser i ytterskärgården.

I grunden handlar det om att dokumentera de vackraste platserna i Stockholms ytterskärgård. Men också om att att presentera dem i Google Street View.

Är det rätt uppfattat Henrik Trygg?

– Så kan man säga. Jag vill visa upp mina pärlor i skärgården och göra dem tillgängliga för alla. Det är många som inte har en aning om vilken skatt vi sitter inne på där ute i havsbandet. Det är ett uppdrag som jag har fått av Google, Visit Stockholm och Skärgårdsstiftelsen.

Så man ska alltså kunna uppleva skärgården från sofflocket?

– Ja, och så kan man planera sitt besök – spana in vandringsleder och kolla om den där speciella stranden eller klippan går att nå med till exempel barnvagn eller rullator. För att nämna några möjligheter.

Hur går det till?

– Mycket enkelt beskrivet så hoppar jag iland på olika ställen och fotar dem med 360-kamera så gott det bara går. Huvudfokus ligger på att ta inspirerande snygga 360-foton och sen har jag gjort lite Street View på Utö, Huvudskär, Bullerön och Sandhamn.

Vad är jobbigast?

– Det är att hålla tempot uppe, att vara selektiv och att ta sig iland på svårtillgängliga platser. För ändamålet har jag en gammal och sliten plastbåt som jag inte behöver vara rädd om. Fort iland efter en högst temporär och medvetet slarvig förtöjning, utför jobbet och så vidare till nästa plats. Ungefär så. Det där med ankare och annat som tar en massa extra tid försöker jag undvika.

– Målet är att visa upp mina pärlor i skärgården och göra dem tillgängliga för alla, säger Henrik Trygg.

Vilka områden har du betat av?

– Jag har hunnit med ett 50-tal platser under hösten och hållit mig längst ut mellan Sandhamn och Utö. (Se denna länk – klicka ”Lager” – välj ”Street View”)

Vad gör dig speciellt lämplig för det här uppdraget förutom det självklara – att du är en erfaren och vass fotograf?

– Att jag har lokalkännedomen. För många är ytterskärgården ett outforskat område men för mig är detta verkligen hemmaplan.

Vad händer härnäst?

– Det här vär en bra början men det finns ju som bekant mer att dokumentera, avslutar Henrik Trygg.

Se också:
Säsongens sista och årets första seglats med Henrik Trygg