Målgång för VOR i Göteborg

VOR Goteborg Göteborg blir värdstad för  Volvo Ocean Race både 2015 och 2018.
– Göteborg befäster sig nu som en av Nordeuropas ledande evenemangsstäder, säger kommunordförande Anneli Hulthén.

– Göteborg är en perfekt plats för att avsluta ett globalt evenemang av den här storleken, säger Frostad som har egna meriter som Volvo Ocean Race-seglare.

Det känns bra att veta att vi, efter att ha seglat tiotusentals sjömil runt jorden, kommer att anlända till en värdhamn med alla nödvändiga förutsättningar och kunskaper för att skapa ett fantastiskt evenemang – och som dessutom har en historia som ger en känsla av att tävlingen kommer hem.

Den kompletta listan över racets värdstäder 2014/2015 är ännu inte offentliggjord. Men klart är att starten sker i Alicante i Spanien med första stop-over i Recife i nordöstra Brasilien och att lagen senare gästar Auckland i Nya Zeeland innan de rundar Kap Horn och styr mot ett andra brasilianskt stop-over, i Itajaí. Fler hamnstopp tillkommer.

Göteborg har två gånger tidigare varit värdstad för Volvo Ocean Race:

• 2002 på Eriksberg där omstöpningen av det anrika varvsområdet till modernt bostadsområde då just påbörjats.

• 2006 på Lindholmen, en annan del av gamla varvs-Göteborg, där den förändringsprocess som då fick fart lett till att området idag hyser universitetscampus, Lindholmen Science Park, flera huvudkontor och företag med totalt 25 000 anställda.

Volvo Ocean Race återvänder till Göteborg.Göteborg var värdstad för näst sista stoppet i Volvo Ocean Race år 2002 och målgång 2006. Nu kommer båtarna tillbaka.

– Nu sätter vi fokus på Frihamnen och området på båda sidor Göta älv mitt i stan, säger Anneli Hulthén. Volvo Ocean Race blir en kommunikations-plattform för två av våra största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden och arbetet inför 400-årsjubileet 2021. Vi vill stärka Göteborgs och regionens kärna och dessutom göra Göteborg till en internationell förebild för hållbar utveckling.

Göteborg & Co, som utvecklar och marknadsför destinationen Göteborg, har haft uppdraget att värva Volvo Ocean Race till staden.

– Vi har konkurrerat med fler världsstäder än någonsin, säger Camilla Nyman, t f vd i Göteborg & Co. Som alltid när Göteborg söker stora evenemang handlar det inte om hur mycket pengar vi satsar – utan om vår kreativitet att utveckla både evenemanget och staden.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö