Saknade från sjunkna fartyget i Nordsjön kan vara kvar ombord

Larmet om att två fraktfartyg kolliderat i Nordsjön kom tidigt på tisdagsmorgonen. Olyckan inträffade på öppet hav utanför Helgoland i Tyska bukten. Flera personer uppges saknas efter att ett av skeppen sjunkit.

Det brittiska skeppet Verity som sjunkit efter en kollision under sin färd från Bremen till Immingham. Foto: Vesselfinder

De två fartygen Polesie och Verity ska runt klockan 05 på tisdagsmorgonen ha kolliderat. Det drygt 90 meter långa brittiska fraktfartyget Verity sjönk efter kollisionen och enligt den tyska tidningen Bild har två personer hittills kunnat räddas ur vattnet, en har hittats död och fyra saknas fortfarande.

Flera sjöräddningsfartyg befinner sig på haveriplatsen där Polesie som seglar under Bahamas flagga fortfarande är kvar. Skeppet flyter fortfarande och har en besättning om 22 personer ombord.

Flera personer uppges saknas och tyska myndigheter söker efter överlevande i det 15 gradiga vattnet. På platsen blåser det dessutom friska vindar och vågorna är höga vilket försvårar arbetet med att hitta de fyra som fortfarande saknas.

– Om man hittar en person i vattnet så ska man ju ta sig upp till den med förhållandevis stora fartyg, som ska undsätta personen. Det är en utmaning, säger Adam Goll-Rasmussen, räddningstjänstansvarig och sjökapten på Svenska Sjöräddningssällskapet till Dagens Nyheter.

Enligt honom inträffade olyckan när Verity försökte korsa separationszonen men vad som gjorde att kollisionen inträffade är ännu oklart.

En av teorierna man i nuläget arbetar med är ifall de saknade personerna skulle kunna ha blivit inlåsta vid förlisningen. Sökandet väntas pågå ända in på natten till onsdag.

Texten uppdateras.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö