EU-kommissionen: ”Stoppa sill- och strömmingsfisket”
Slaget om sillen fortsätter. Beståndet är nere på oroande nivåer. Nu föreslår EU-komissionen ett totalstopp på riktat fiske i stora delar av Östersjön. Ett förslag som väcker reaktioner från flera håll.

Det är inte första gången vi på Hamnen.se skriver om hur sillbeståndet i Östersjön nått rekordlåga nivåer. Under våren berättade vi om hur en samling ledande forskare gått ut och krävt ett fiskestopp i stora delar av Östersjön, framförallt vad det gäller storskalig trålning. Nu får denna grupp medhåll från EU-komissionen.
I måndags lämnade komissionen ett förslag om att stoppa allt så kallat riktat fiske mot sill och strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken (i västra Östersjön har sill- och strömmingsfisket varit stoppat sedan tidigare reds. anm).
Från forskningens håll gläds man även om beskedet kom som en överraskning.
– Det är lite oväntat, oväntat positivt. De följer sin egen förvaltningsplan och det är glädjande. Det är bra att man agerar. Ju längre tiden går desto svårare är det att vända utvecklingen, säger Henrik Svedäng, vetenskaplig samordnare på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum till Dagens Nyheter.
Pelagikerna kritiserar förslaget
Fiskebranschens reaktion går däremot stick i stäv med den av forskarna. De menar att det småskaliga fisket i Östersjöns södra delar skulle drabbas hårt och riskera att dö ut.
– Det är sjukt. Vi har ett fantastiskt bra strömmingsfiske och sillfiske nu för de småskaliga och regionala fiskarna i södra Östersjön. De som främst skulle drabbas och dö ut helt är de småskaliga fiskarna som bara kan fiska sill, säger Anton Paulrud, vd för branschorganisationen Pelagikerna.
Enligt honom är det snarare klimatförändringar och höga temperaturer i havet som påverkar beståndet och inte själva fisket. Istället vill Paulrud se en höjd kvot på skarpsill som konkurrerar med den vanliga sillen.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…