EU godkänner – Sverige tillåts slopa bränsleskatten

EU ger klartecken för att tillfälligt slopa energiskatten eller bränsleskatten som den också kallas. Något som i praktiken skulle kunna ge en sänkning av bensin- och dieselpriset med tre respektive en krona.

Sjomack_batmack
Tillfälligt slopad energiskatt kan i praktiken innebära en sänkning av bensin- och dieselpriset med tre respektive en krona.

Det hela bygger dock på att Sverige nappar på erbjudandet. Något som helt och hållet är upp till den tillträdande regeringen som dock ligger lågt i ärendet. Den nya regeringen tillträder tidigast i mitten av oktober. Därefter dröjer har den ytterligare tre veckor på sig att lägga fram en ny budget.

Se också:
Bensinpriset – hög tid att kasta loss för höstturen

Beslutet är ett svar på den begäran om att få slopa skatten på drivmedel i tre månader som regeringen skickade till EU-kommissionen i maj.

Vallöften hårdtestas

Nu ställs alltså Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas vallöfte om sänkta drivmedelspriser på sin spets. Ett slopande av energiskatten skulle innebära en stor inverkan på budgeten, hur tillfälligt det än må vara.

Tär på stadskassan

Enligt beräkningar skulle det innebära minskade intäkter till stadskassan med flera miljarder per månad. Godkännandet kan också få följder inom EU då fler länder har bett om liknande undantag.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö