Bokpresentation: Mot strömmen - Jorden runt

Mot strömmen – Jorden runt
– En hand för dig och en för båten.
– Tänk aldrig att det inte går.
– Segling sker i nuet. Lev nu!
– Trimma! Trimma! Trimma!
Råden som Ylva Johansson fick inför starten av Global Challenge 2004/2005 skulle prägla hennes vardag i ett år framåt. Mot strömmen ? Jorden runt är Ylva Johanssons berättelse om att hitta utmaningarna i livet ? och att våga släppa taget för att möta dem.
Av Ylva Johansson
– En hand för dig och en för båten.
– Tänk aldrig att det inte går.
– Segling sker i nuet. Lev nu!
– Trimma! Trimma! Trimma!
Råden som Ylva Johansson fick inför starten av Global Challenge 2004/2005 skulle prägla hennes vardag i ett år framåt. När Ylva för första gången möter besättningen hon skall segla runt jorden med är det krismöte och fem månader kvar till start. Tillsammans ska arton besättningsmedlemmar, från elva olika länder, delta i kappseglingen. Vilka blir de största utmaningarna?
När starten går den 3 oktober 2004 i England har Ylva blivit uttagen till vaktchef och nått ett av sina delmål; att komma till start. Nästa hamn är Buenos Aires ? 6 200 sjömil och trettiotre dygn bort ? på vägen runt jorden, mot rådande ström och vindriktning.
Varför väljer man att betala en halv miljon kronor för att segla runt jorden åt ”fel håll”? Hur hanterar man tjugo meter höga vågor i Södra oceanen och stiltje på Atlanten? Hur lever man när båten hela tiden lutar trettio grader? Hur fungerar kommunikationen och ledarskapet mellan olika kulturer i extrema situationer?
Mot strömmen ? Jorden runt är Ylva Johanssons berättelse om att hitta utmaningarna i livet ? och att våga släppa taget för att möta dem.
Ylva Johansson föddes 1973 i Stockholm. Hon är uppvuxen i Göteborg och har alltid älskat havet, men började segla först vid tjugotvå års ålder. Efter civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg arbetade Ylva i huvudsak med affärsutveckling på bland annat Ericsson. Hon tröttnade på livet i ekorrhjulet, och seglade år 2002 iväg till Västindien och blev kvar fem månader. Väl tillbaka i Sverige sökte hon nya utmaningar. Det ledde till att Ylva som första svenska kvinna deltog i den extremt hårda seglingstävlingen Global Challenge 2004/2005.
Ylva menar att man väljer sitt liv. Genom att sätta mål och aktivt välja kan man nå hur långt som helst. Hon bor nu i Stockholm och arbetar till vardags som seglare och säljare av finansiell information.
Utdrag ur boken:
”När focktvåan kommer ner i sitt fall och landar på däcket tappar Grant och Geoff kontrollen. Seglet och de hårda pistolhakarna i mässing svänger okontrollerat över mitt huvud. Jag lägger mig så platt jag kan och skyddar huvudet med armar och händer. Då och då träffar hakarna däcket med ljudliga knallar. I detsamma sköljer en stor våg över fördäck. Min säkerhetslina är fastkrokad, tack och lov, när jag sköljs bakåt över däcket av det strömmande vattnet tills linan sträcks. Jag tittar framåt och ser att Grant och Geoff har hållit sig i förstaget ? de är kvar ombord. Just då slår ännu mer saltvatten över mig, jag får en kallsup och kan inte röra mig.”
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…