Bakteriefynd hos Silja Line – flera avgångar ställdes in

Flera av Tallink Siljas avgångar under förra helgen och i början av förgående vecka  ställdes in. Detta efter att man upptäckt legionellabakterier i Silja Serenades vattensystem.

Silja-line-legionella-bakterier-installa-avgangar copy
Den 15 november återgick Silja Serenade i vanlig trafik. Foto: Tallink Group

Tallink Silja gick under förra helgen ut med ett pressmeddelade om att man hittat legionellabakterier i vattensystemet ombord på färjan Silja Serenade. Fartyget som vanligtvis trafikerar linjen mellan Stockholm och Helsingfors fick ställa in samtliga avgångar från den 12 till och med den 14 november för sanering.

Från början var planen att Silja Serenade skulle återgått i trafik redan under tisdagen men klorchockbehandlingen av systemen tog längre tid än väntat. På tisdagskvällen avgick man till Helsingfors med enbart besättning och ett mindre antal lastbilar och frakttransportörer ombord.

Legionellabakterien sprids inte från person till person eller genom dricksvatten utan överförs som små vattenpartiklar i luften och smittar vid inandning. Blir man utsatt kan man få torrhosta, feber, huvudvärk, muskelsmärtor och andnöd.

Passagerare som har rest med Silja Serenade under de senaste tio dagarna uppmanas att kontakta läkare ifall de skulle uppmärksamma några av de ovan nämnda symptomen.

– Företaget utför regelbundet och rutinmässigt mätningar av olika bakterienivåer i fartygets system och åtgärder vidtas alltid som en försiktighetsåtgärd om några kontroller skulle visa bakterienivåer som är högre än normalt. Kontrollerna på alla rederiets övriga fartyg är normala och inga andra avgångar är alltså påverkade, skriver Tallink Silja Line i ett pressmeddelande.

De passagerare som berörts av inställda avgångar har eller kommer att kontaktas av Tallik Silja.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö