Tips för säker ställning

Stefan Järleby från NOA delar med sig av sex enkla och bra råd inför vinteruppläggningen.
Läs mer om Uppställningsplats, Uppställning, Täckställning, Presenning, Kontroll.

Stefan Järleby från NOA delar med sig av sex enkla och bra råd inför vinteruppläggningen.

1. Uppställningsplats
Oavsett om du ska förvara din båt på bockar, i vagga eller på en trailer, välj en plats som är skyddad för stark vind och med ett så jämnt underlag som möjligt. Välj också en plats där inte vatten samlas eller där hög växtlighet lockar möss eller andra skadedjur. En del försäkringsbolag kräver att båten är upptagen innan ett visst datum ? kontrollera villkoren så att du uppfyller eventuella krav.

2. Uppställning
Om du förvarar din båt på en marina, kontrollera vilka regler som gäller avseende stöttor respektive vaggor. Ställ din båt på pallningsvirke, båtens vikt skall belasta marken, inte stöttorna. Konsultera användarinstruktionen från tillverkaren av stöttorna eller vaggan.

3. Täckställning
Välj en täckställning som är lätt men av bästa kvalitet och som inte skadar båt eller presenning, Köp en ställning som tillgodoser dina krav på tillgänglighet. Om du exempelvis ska utföra några större arbeten är båthus den bästa lösningen..

4. Presenning

Välj en presenning av god kvalitet för att motstå is och snö och trycket från hårda vindar. Från marken kommer det alltid fukt som stiger och sätter sig på insidan av presenningen. Därför är det mycket viktigt att det finns ventilation med öppningar vid för och akter.

5. Kontroll

Inspektera presenningen så att det inte finns några hål där vatten kan läcka in. Se till att täckning tillåter god ventilation och tillgänglighet.

6. Besök
Var noga med att titta till båten innan och efter stormar eller efter mycket nederbörd i form av snö. Din ställning kan vara intakt, men någon annans kan ha åkt på en luftfärd. Besök din båt med jämna mellanrum!

Det finns mer info på www.noa.se

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö