Flygövning och kraftiga smällar skapade oro i Hamburgsund

Höga smällar och kraftiga vibrationer i luften skapade oro när stridsflygplan bröt ljudvallen under gårdagens militärövning på Västkusten.

JAS-39-Gripen
En stor flygövning och kraftiga smällar skapade oro vid den svenska västkusten. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten.

Den stora militärövningen som pågår på olika platser i landet går knappast obemärkt förbi. Många var det som reagerade på de höga smällar som ljöd på Västkusten, bland annat över Hamburgsund, under gårdagen. Orsaken till smällarna är fenomenet när stridsflygen passerar ljudvallen. Smällar som kan uppfattas på väldigt långt håll beroende på hur vindarna ligger.

”Lika bra att vänja sig”

– Det är lika bra att man lär känna ljudet, för det kommer komma igen, säger Lena Bogren kommunikationsansvarig på Skaraborgs flygflottilj, till Bohuslänningen.

Enligt planen är övningen företrädesvis till havs utanför den svenska västkusten men beroende på förhållanden och andra omständigheter kan planerna ändras. Stridsflygen kan även flyga på vad som upplevs som väldigt låga höjder.

Enligt Lena Bogren finns det heller ingen anledning till oro för allmänheten.

Bara övning

– Skulle det röra sig om ett skarpt läge så kommer försvarsmakten veta det i ett tidigt läge. Men är det ett normalläge så är det övning som ni ser. Inga svenska medborgare ska känna sig otrygga, man får reda på vad som pågår på ett eller annat sätt, säger Lena Bogren till tidningen.

Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö