Café- och krogguide över Göta Kanal

God mat och båtliv hör ihop.
Här tipsar Göta Kanal om caféer, restauranger, mataffärer, uteserveringar och annat utefter kanalen, från Mem till Sjötorp.
Dag 1 Mem-Söderköping, 3 slussar,
I Mem börjar kanalresan. I Kanalmagasinet finns ett café. Efter ett par timmar lägger du till i Söderköpings gästhamn. Här ligger restauranger och caféer vägg i vägg. Restaurang Maritime har bl a fisk som specialitet, Bondens Crêperie och Lanthandel tillreder lokala råvaror, Göta Salonger och Göta Källare serverar á la carte vid kanalkanten.
Vid Rådhustorget lockar La Uva med spanska tapasrätter, Söderköpings Brunn erbjuder à la carte-meny och stor vinkällare. Missa inte Sveriges största glassrestaurang Smultronstället i kanalhamnen med 60 frestande glassuppläggningar på menyn!
Dag 2 Söderköping-Norsholm, 13 slussar
Tips under dagens etapp: Lunchstopp på golfrestaurangen Söderköpings Golfklubb efter kort promenad från Snövelstorps bro. Brådtom sluss med café är ett trevligt fikastopp. I Norsholms gästhamn ligger Kapten Bille’s där Joseph Puschl lagar läckra rätter och grillat.
I kanalhamnen ligger också Brittas och Lennarts Nära kött. Här kan du äta gott och handla i den manuella kött- och charkdisken med ekologiskt närproducerat kött. Vid slussen ligger ett charmigt café i det vackra slussvaktarhuset.
Dag 3 Norsholm-Roxen-Bergs slussar, 8 slussar
Efter färd över sjön Roxen vidtar slussning i Bergs berömda slusstrappa med 7 sammankopplade slussar. Du lägger till i gästhamnen ovanför slusstrappen.. En lugn dag med gott om tid. På kvällen smakar en middag på Kanalkrogens uteservering eller på närbelägna Fröken Jennys säkert utmärkt.
Dag 4 Berg-Borensberg, 9 slussar
Slussningen går vidare med tre dubbelslussar. Missa inte en promenad till chokladtillverkaren Cloettas Chokladbutik från Ljungsbro/Malfors gästhamn. Det kan löna sig? I gästhamnen ligger Malfors café. Dagens etapp avslutas i Borensbergs gästhamn.
Här ligger välkända Göta Hotell, som erbjuder kulinariska upplevelser av hög klass med särskild jubileumsmeny. Klassad av White Guide som en av östergötlands bästa krogar.
Dag 5 Borensberg-Motala, 6 slussar
Färden går över sjön Boren till Borenshults slusstrappa. Därefter genom Motala Verkstads klassiska industrimiljö. Vill du ligga lugnt finns en gästhamn vid G:a Motala Verkstad. Då blir kvällens grillafton i närbelägna Wärdshuset Berggrens Källares trädgård en underbar upplevelse och Café Mallboden serverar kanalens godaste våfflor!
Eller gör ditt nattstopp i livliga Motala hamn, med Hamnkrogen, WetternMagasinet och Motorcaféet. Med närhet till Bella Nottes italienska specialiteter. I hamnen ligger kanalens andra stora glasscafé Två Små Hus med läcker glassmeny och i de nya hamnbodarna kan du handla ost och delikatesser och fisk.
Dag 6 Motala – Karlsborg
Idag väntar färd över Vättern till Karlsborg. De flesta lägger in en avstickare till medeltidsstaden Vadstena som erbjuder en underbar atmosfär. Lägg gärna också in i reseplaneringen ett par extra dagar i Vättern med många gästhamnar, skärgård i norr och underbart klart vatten.
I Karlsborgs gästhamn ligger restaurang Idas Brygga, med utmärkelsen Sveriges bästa bord och högt rankade i White Guide. Anrika Kanalhotellet serverar à la carte kvällstid med kanalutsikt. Karlsborg är också känt för sina trevliga caféer som Nymans Café, Café Tant Lotta och Soldathemscafét.
Idas Bakficka serverar ”afternoon tea” under sommaren. Är du sugen på rökt fisk? Besök Klangahamns Fisk i gästhamnen.
Dag 7 Karlsborg-Vassbacken, 2 slussar
Till Forsviks sluss är det ungefär en timmes färd. Forsviks Café&Mat är ett kulinariskt stopp med bland annat rökt vätternröding med romsås och ångbåtsbiff med lök på sin välfyllda meny. Caféts hembakade kanelbullar och morotskaka intas gärna i trädgården vid kanalen.
Färden går vidare över vackra sjön Viken till Tåtorps sluss. I Tåtorp ligger Tåtorps ekologiska trädgårdscafé vid Vandrarhemmet ett stenkast från kanalen. Dagens färd avslutas i Vassbackens gästhamn, en omtyckt samlingsplats med gemytligt café med maträtter.
Dag 8 Vassbacken-Norrkvarn, 9 slussar
Kanalfärden går vidare till Töreboda med flera restauranger i samhället. I gästhamnen ligger Kanalstugan med lunchmeny och många smårätter. I camping- och poolområdet på andra sidan kanalen ligger ett trevligt café. Vid Hajstorps vackra slussområde kan du inta kaffe med hembakat bröd i underbar kanalmiljö.
Dagens slutmål är Norrkvarn, där du lägger till vid det spännande upplevelseområdet med mängder av aktiviteter. I Norrqvarn Hotell och Vandrarhem ligger restaurangen Hedvig Elisabeth med Norrqvarns Brygga. Härlig mat i avspänd miljö alldeles vid kanalen.
Dag 9 Norrkvarn-Sjötorp, 10 slussar
Kanalfärden går vidare genom kanalen. I Lyrestads gästhamn ligger Hamnmagasinet, där hembygdsföreningen under högsommaren serverar hembakade kakor och bullar. I Lyrestad ligger Åsgårdens Värdshus, där du kan äta en god lunch.
Efter flera slussar når du Sjötorp, kanalens ändpunkt vid Vänern. Det idylliska kanalsamhället är ett trivsamt stopp innan färden går vidare på vidare vatten. Här ska du inte missa den honungsrökta laxen hos Maltes Fisk och Delikatesser eller den lokala Klings glass. Restaurang Kajutan och Kaffestugan heter ortens trevliga restauranger.
Mer info: https://www.gotakanal.se
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…