Marinchefen – vi är väldigt farliga på hemmaplan

Sveriges långa kust är vår hemmaplan och där vi farliga för den som försöker angripa Sverige. Så sammanfattar marinchefen Ewa Skoog Haslum försvarsövningen Aurora 23.

Aurora_sammanfattning_inledningsbild

Över 26 000 personer och 14 nationer. Det är ingen dålig uppslutning för en militär övning. Men så var också nyligen avslutade Aurora 23 den största nationella övningen på mer än 25 år.

Stolt marinchef

För alla inblandade har det handlat om att vässa klorna och slippa på sina kunskaper i ett svajigt världsläge. Något som Försvarsmakten och inte minst Marinen gjorde med den äran enligt Marinchefen Ewa Skoog Haslum.

Farliga på hemmaplan

– Under Aurora 23 har vi tränat på att skydda viktiga hamnar, försvara transporter till sjöss och säkerställa att farleder hålls fria. Marinens kännedom och vana att verka i den här miljön gör oss unika och farliga för den som försöker angripa Sverige.

Se också:
Marinchefen varnar för möjlig attack mot undervattenskablar
Ryska spionskepp i svenska vatten – ”Ett allvarligt hot”
Aurora 23 – största militärövningen på över 25 år

Hon fortsätter:

– Längre ut till havs har vi tränat på att möta fienden på, över och under ytan. Ytstridsfartyg och ubåtar har övat tillsammans med flygvapnet och andra nationer för att skapa kontroll till sjöss. Det gör vi genom att tidigt lokalisera fienden och, om det behövs, bekämpa fienden med verkanseld från olika vapensystem.

Tuffa tag på Korsö

En av de verkliga höjdpunkterna under övningen var slutstriden på Korsö nära Sandhamn där Femte Amfibiebataljonen och UK Royal Marine stred sida vid sida. Tillsammans bekämpade de en tänkt motståndare ett par hundra meter uppe på land.

Vi är mycket farliga att möta på vår hemmaplan enligt marinchefen Ewa Skoog Haslum.

Stadsministern i stridens hetta

Enligt uppgift ska det ha gått hett till och metoden var växelvis framryckning. En metod där en grupp rycker fram medan den andra gruppen kvarstannar i sina eldställningar och skjuter verkanseld. Allt bevittnat av statsminister Ulf Kristersson från en Stridsbåt 90. Efter avslutad övning hade stadsministern fått en bra inblick i hur modernt anfall med understöd utförs.

Se videon när marinchefen Ewa Skoog Haslum sammanfattar Aurora 23.