Marinchefen varnar för möjlig attack mot undervattenskablar

ryssland-krigsskepp-fartyg-ostersjo

Ett ryskt sabotage mot svensk undervattensinfrasturktur är en möjlig risk enligt den svenska marinchefen Ewa Skoog Haslum. Ryska fartyg vid vindkraftsparker och undervattensledningar håller försvaret på spänn.

Ryska fartyg har siktats vid svenska vindkraftsparker och undervattenskablar. Mot bakgrund av detta varnar nu Ewa Skoog Haslum för att Ryssland potentiellt skulle kunna utföra en attack mot Sveriges elnät. Det berättar hon i en intervju med finska Iltalehti.

– Absolut. Det är ett sätt att genomföra en operation mot oss, säger Ewa Skoog Haslum, när hon får frågan om det finns en risk att Ryssland skulle kunna sabotera undervattenskablar eller vindkraftsparker.

Den ryska närvaron vid viktig infrastruktur tros vara en del av en kartläggning av information i svenska farvatten. En handling som i sig inte är olaglig men när det görs på ett annat lands territoralvatten för det förbjudet.

Tonar ner varningen

Samtidigt som Skoog Haslums varning uppmärksammats gick Försvarsmaktens presskommunikatör Henrik Lundqvist Rådmark ut med en nedtoning av uttalandet.

– Vi har ständig sjöövervakning och har gjort den typen av observationen under en tid. Vi är medvetna om att Ryssland kartlägger undervattensinfrastruktur, det är ingenting nytt, säger han till Dagens Nyheter.

Se även:
Aurora 23 – största militärövningen på över 25 år
Därför köper världens mäktigaste flotta båtar från Sverige
Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk

Var dessa observationer har skett och i anslutning till vilken undervattensinfrastruktur vill man däremot inte uttala sig om. Däremot poängterar han att dagens beredskapsläge är detsamma som det varit under en längre tid.

– Vi har inte höjt beredskapen eller gjort några förändringar inom organisationen. Däremot bedriver vi ständig sjöövervakning, dygnet runt under årets alla dagar.

Enligt ryska uttalanden används fartygen för forskning men granskningen visar att de har rört sig runt undervattensinfrastruktur för att spioner och kartlägga.