Svenska och brittiska kustjägare i tuff strid på Korsö

Det gick hett till när Sveriges och Storbritanniens amfibiebataljoner landsteg på Korsö i Stockholms skärgård.

Stridsbat-90-crash-stop
Militärövningen Aurora pågår i Stockholms skärgård. Amfibiebataljonen övar med Stridsbåt 90.

Det har varit slutstrider på Korsö där Femte Amfibiebataljonen och UK Royal Marine stred sida vid sida. Tillsammans bekämpade de en tänkt motståndare ett par hundra meter uppe på land. Därmed satte de också punkt för militärövningen Aurora 23.

Se också:
Aurora 23 – största militärövningen på över 25 år

Imponerad stadsminister

Enligt uppgift ska det ha gått hett till och metoden var växelvis framryckning. En metod där en grupp rycker fram medan den andra gruppen kvarstannar i sina eldställningar och skjuter verkanseld. Allt bevittnat av stadsminister Ulf Kristersson från en Stridsbåt 90. Efter avslutad övning hade stadsministern fått en bra inblick i hur modernt anfall med understöd utförs.

Se videon när Femte Amfibiebataljonen och UK Royal Marines övar på Korsö.Se videon när den svenska marinen övar tillsammans med Storbritanniens motsvarighet på Korsö i Stockholms skärgård. 

Se videon när den svenska marinen övar tillsammans med Storbritanniens motsvarighet på Korsö i Stockholms skärgård.

Hårt och lärorikt

Från stridsledningen rapporteras det om tre lärorika veckor där de svenska och de brittiska marinen ska ha presterat väl i hårda strider. Både sida vid sida men också mot varandra i olika övningar.

– Jag blir stolt när jag ser kompetensen i Amfibiebataljonen och hur lättrörligt förbandet är, sammanfattade marinchefen Ewa Skoog Haslum.

Statsminister Ulf Kristersson fick bevittna tuffa strider på Korsö nära Sandhamn under militärövningen Aurora 23.

Specialtränade britter

Enligt uppgift ska de brittiska trupperna snabbt ha vant sig vid våra speciella svenska med alla öar, kobbar och skär.

– Visst är våran skärgård speciell men UK Royal Marine är ändå specialiserade på strid i skärgårdsmiljö, säger Michaela Linge, Kommunikationschef på Sjöstridskolan.

Tunga namn på plats

Slutstriden besöktes förutom av statsminister Ulf Kristersson också av försvarsminister Pål Jonsson, överbefälhavare Micael Bydén samt chefen för Försvarsstaben Michael Claesson och Marinchef Ewa Skoog Haslum.

Marinens medverkan i Aurora 23 fortsätter ändra fram till och med imorgon den 11 maj. Marinens soldater övar till havs, vid kusten och på land inom sina respektive områden med ett fokus på att bekämpa fienden.

– Jag blir stolt när jag ser kompetensen i Amfibiebataljonen och hur lättrörligt förbandet är, sammanfattade marinchefen Ewa Skoog Haslum.

Slutstriden besöktes av statsminister Ulf Kristersson också av försvarsminister Pål Jonsson, överbefälhavare Micael Bydén samt chefen för Försvarsstaben Michael Claesson och Marinchef Ewa Skoog Haslum.

Slagkraftiga och flexibla

Amfibiebataljonerna är idag några av Försvarsmaktens modernaste och slagkraftigaste manöverbataljoner. Ett flexibelt utvecklat förband som främst verkar i kustnära zoner, floddelta- och hamnområden. Förbandet har även förmåga att när som helst kunna verka och lösa uppgifter i andra typer av miljöer, som till exempel i ökenområden.

Fruktade kustjägare

Femte amfibiebataljonen utbildar kustjägare, har stor eldkraft, god uthållighet och stor rörlighet med bland annat robotsystem och granatkastare, väl fungerande underhållsfunktioner, snabbgående stridsbåtar och lätta trossbåtar. Förbandet uppträder med fördel snabbt, dolt och i mindre enheter.