Historiskt rekord i sikte – bara målrakan kvar!

Soloseglaren François Gabarts vilda framfart fortsätter och nu tyder mycket på att han ska lyckas slå ett nytt rekord för ensamseglare runt jorden – i sitt första försök.

Med de värsta dygnen bakom sig, med isberg i sikte och bara några få timmars sömn per dygn, så har tillvaron lugnat ner sig ett par snäpp. Nu kan Gabart unna sig lite mer vila även om det är för tidigt att fira.

Vi som följt Francois framfart noga har registrerat att hans pulsklocka vissa dygn bara noterat två timmars sömn. Nu har han vi ett par tillfällen lyckats sova hela åtta timmar per dygn. Allt medan båten ofta rusat fram med en snittfart, över nämnda tid, på omkring 30 knop! 

Läs mer om Francois Gabarts framfart:
Francois Gabart har slaktat rekordet runt jorden
Nytt svindlande rekord över Stilla Havet!
851 nm/dygn – nytt rekord men Gabart vill visa mer!

Han har legat framför rekordet i princip hela vägen runt och ledningen har ökat konstant. Det är smått osannolikt men i skrivande stund ligger han 2 600 sjömil framför Thomas Covilles rådande rekord. Ett rekord som sägs ha satts under ”unika” väderförhållanden som expertena spådde ”troligen inte skulle upprepa sig inom överskådlig tid”.

Och nu, precis ett år senare, så får vi följa Gabart på denna rekordslakt.

På sitt femte försökt slog Coville det tidigare rekordet med åtta dygn och gick i mål på drömtiden 49 dagar, 3 timmar och 7 minuter.

Går det som planerat så korsar Gabart och hans 98 fot långa Maxitrimaran Macif mållinjen redan på söndag. Det skulle betyda att han klarat resan på cirka 44 dygn och alltså bara är 2-3 dygn efter Jules Verne-rekordet, alltså den snabbaste seglade tiden non-stop runt jorden någonsin. Ett rekord som sattes av Idec Sport med en sex man stark besättning. Det noterades 26 januari 2017 och lyder 40 dagar, 23 timmar och 30 sekunder.

Det är kittlande att Gabart lyckats komma så nära – på egen hand! Det måste vara en av tidernas största bedrifter inom sport – alla kategorier. 

Nu handlar det om att få båten att hålla hela vägen och att inte ta ut någonting i förskott. Eller som Francois själv uttrycker det:

– Det är många känslor som ligger latent och bara vill explodera. Glädje och stolthet. Men jag får inte ta ut någonting i förskott. Mållinjen är där framme och jag måste  koncentrera mig på seglingen.

Han fortsätter:

– Nordatlanten kan fortfarande ställa till problem och det värsta är om någonting går sönder. Jag försöker hitta en balans, att segla fort utan att pressa båten för mycket.

Hamnen.se har tidigare rapporterat om Gabarts vilda jakt som har bjudit på flera rekordnoteringar. Bland annat seglade han osannolika 851 sjömil på 24 timmar.

Kort därefter slog han rekordet över Stilla Havet genom att klara av hela oceanen på blott 7 dygn, 15 timmar och 15 minuter. Bara för att i nästa steg lyckas hitta ett lågtryck som gjorde att han kunde hålla 30 knop i snitt under ett dygn.

Med det ovan sagda har han sålunda bäddat för rekord. Och att bli en av de stora som har slagit rekord för ensamseglare runt jorden –  Francis Joyon, Ellen MacArthur och Thomas Coville.

I detta sällskap blir han dock den ende som lyckades slå rekordet i första försöket.

Se också:
Nytt svindlande rekord över Stilla Havet!
851 nm/dygn – nytt rekord men Gabart vill visa mer!