Segla med instrument – säkert och effektivt med AIS

Hur viktigt är det med AIS, vilken sort ska man ha och hur använder man den bäst – för cruising och för kappsegling? Hamnen.se reder ut vad som gäller!

– Vi har enorm nytta av AIS, både på semestern och när vi kappseglar, säger Patrik Forsgren som är en av Sveriges mest aktiva och framgångsrika kölbåtskappseglare.

AIS står för automatic identification system och fungerar både via VHF-bandet och via internet – men på olika sätt. I videoinslaget ovan berättar Garmins expert Jan Silfvén om vad man ska välja och varför. Via internet kan man till exempel följa andra båtars position, framfart och destination via sajter som www.marinetraffic.com. Men ombord ska man ha en riktig AIS-mottagare och sändare.

– Jag kan knappt föreställa mig tiden före AIS. Nuförtiden skulle jag aldrig vilja vara på havet när det är mörkt utan AIS, och jag skulle aldrig vilja vara på havet söder om Bornholm utan AIS – oavsett vilken tid på dygnet det är.

Under semester- och transportsegling är AIS såklart primärt bra för säkerheten. Den varnar om man hamnat på kollissionskurs med andra fartyg och den gör det enkelt att planera så att sådana situationer inte uppstår.

När man kappseglar fungerar AIS som en spejare mot konkurrenterna och kan vara ett verktyg som står till grund för avgörande taktiska val.

– Det är ett otroligt användbart instrument under kappsegling, inte minst i lättvind då det ofta är viktigt att välja precis rätt spår för att till exempel undvika stiltjebälten. Det går ju att spana på konkurrenter och se vad de har för fart och vad de seglar med för vinklar och ta beslut efter det, säger Patrik Forsgren.

Se också:
Del 1 – Segla med instrument – välj rätt elektronik
Del 2 – Segla med instrument – kortare väg och högre fart!
Del 3 – Segla med instrument – hitta rätt vinkel!
Del 4 – Segla med instrument – häng med på vindvriden!
Del 5 – Segla med instrument – gör en perfekt start!

Del 6 – Segla med instrument – säkert och effektivt med AIS
Del 7 – Segla med instrument – kalibrera rätt!