Segla med instrument – gör en perfekt start!

En bra start är ofta avgörande för resten av racet. Här visar vi hur man kan ta hjälp av sina instrument för att förbättra tajmingen och positionera sig rätt på linjen.

Grunden i att göra en bra start på kappseglingsbanorna är att ha känsla för tajming. Det är bland annat det som gjort Björn Hansen till en av Sveriges mest framgångsrika seglare i match racing-grenen. Vart han än går i vardagen så övar han på att bedöma avstånd och skapa en känsla för hur hög fart han kan hålla för att träffa en påhittad startlinje vid precis rätt ögonblick.

Minst lika viktigt är att förstå vilket märke som har fördel – alltså vilket av märkena på startlinjen som ligger närmast kryssmärket och i bäst vinkel i förhållande till vinden.

Men för oss som inte övat tajming inför varenda lyckstolpe vi mött på våra promenader och som inte kappseglat hundratals timmar varje säsong i 30 år – så kan lite hjälp vara på sin plats.

Och den finns att hämta i Garmins instrument. I videon ovan förklarar Garmins produktchef Jan Silvfén hur det fungerar och erfarne kappseglaren Patrik Forsgren berättar hur han använder funktionerna i praktiken.

Se också:
Del 1 – Segla med instrument – välj rätt elektronik
Del 2 – Segla med instrument – kortare väg och högre fart!
Del 3 – Segla med instrument – hitta rätt vinkel!
Del 4 – Segla med instrument – häng med på vindvriden!
Del 5 – Segla med instrument – gör en perfekt start!
Del 6 – Segla med instrument – säkert och effektivt med AIS
Del 7 – Segla med instrument – kalibrera rätt!