Segla med instrument – kortare väg och högre fart!

Hur använder man sin plotter och övriga instrument på bästa vis för att optimera sin segling? Garmins expert Jan Silfvén och framgångsrike seglaren Patrik Forsgren går igenom viktiga uttryck, funktioner och tekniker för att segla snabbare genom att nyttja sina instrument till fullo.

En oinvigd tycker säkerligen att det fullkomligt haglar av märkliga uttryck när ämnet segling och framförallt segling med instrument ska avhandlas. I det här avsnittet går därför Garmins produktexpert Jan Silfvén igenom flera av uttrycken som många hört, men kanske inte fullt ut förstått.

Han förklarar också vilka funktioner som hjälper till att segla kortast väg med rakast möjliga kurs och hur man hittar rätt vinkel vid olika vindstyrkor för att segla så fort mot målet som möjligt. Därtill får vi veta hur man skapar och sen använder ett polardiagram.

Några av uttrycken som avhandlas och förklaras är VMG vind och VMG waypoint, VMC, rhumbline, set, drift, time to go, TWD, XTE, båtfart och målfart, bäring till märke och polardiagram.

Vi får också en genomgång av framgångsrike seglaren Patrik Forsgren från Team Pro4u där han berättar hur han prioriterar i det stora utbudet av instrumentens information.

Se också:
Del 1 – Segla med instrument – välj rätt elektronik
Del 2 – Segla med instrument – kortare väg och högre fart!
Del 3 – Segla med instrument – hitta rätt vinkel!
Del 4 – Segla med instrument – häng med på vindvriden!
Del 5 – Segla med instrument – gör en perfekt start!
Del 6 – Segla med instrument – säkert och effektivt med AIS
Del 7 – Segla med instrument – kalibrera rätt!