X-Yachts ger smygtitt på nya racern – ska lanseras inom ett år

Det anrika racingvarvet X-Yachts vill göra en återkomst till kappseglingsbanorna. Nu släpps namnet och första renderingen av XR-41 – båten som ska ta dem dit. Se klippet!

Informationen är hittills knapp, för att inte säga mycket knapp. Men en sak står klart – X-Yachts gör en ansträngning för att komma tillbaka till sitt arv av att bygga högpresterande racers.

I alla fall om man får tro vad varvet själva hävdar.

Det mångåriga och framgångsrika förhållandet mellan det danska varvet och marinarkitekten Niels Jeppesen kom till ett slut 2019. Sedan dess har X-Yachts siktat in sig på ett regelrätta in-house modeller. Nu släpper varvet en första smygtitt på den första racern sedan uppbrottet med Jeppesen.

Hårt datum satt redan nu

Skeptikerna lär säga att det kommer dröja år och dar innan en färdig modell står på mässhallarna för att inte nämna hur lång tid det kan ta innan den ligger i vattnet. Men ett hårt datum är redan nu satt och danska X-Yachts planerar att avtäcka den nya modellen som fått namnet XR-41 under båtmässan i Düsseldorf 2025.

I ett inlägg på Instagram beskrivs båten som optimerad för ORC-racing och mäter 41,8 fot den för-, till akterstäv:

”XR-41 är en seriös återgång till X-Yachts DNA och efter 45 år av X-Yachts racinghistoria är vi nu tillbaka i racingsporten!”

Bild och video: X-Yachts