Arcona 50 mot X-Yachts 4.9 – expertens analys på båtmässan

Elaka tungor menar att Arconas senaste nyhet är en ren kopia av X-Yachts 4.9. Hamnens seglingsexpert Jimmy Hellberg säger alls icke! Vi spanar in Arcona 50 på världens största båtmässa och förklarar varför.

Tissel, tassel och spekulationer i en halv evighet. Och så bekräftades ryktet – Arcona Yachts hade värvat designer-esset och en av X-Yachts grundare, Niels Jeppesen. En stor nyhet i en liten båtvärld.

Exakt vad denna värvning skulle innebära var dock ovisst. Tills nu då många menar att Jeppesen tog med sig det mesta av det bästa av X-Yachts stil och designgrepp till nya jobbet. Något som i sin tur har lett till kritik om att nya Arcona 50 är förvillande lika X-Yachts äldre motsvarighet.

Seglingsexpertens analys

Frågan är om det är sant? Eller kan det vara så att det är andra intressen än rena fakta som styr snacket? Hamnens Jimmy Hellberg reder ut begreppen, gör jämförelser, drar paralleller och snöar in så som bara Hamnens seglingsexpert kan. Något som blir en resa i seglingens högre skola där fördelar och nackdelar med dubbla roder samt varför båtar måste ha en storkostskena. Inte minst inomskärs i skiftande vindar.

Men det är bara en början. För när Hellberg sedan börjar jämföra såväl inredningen, som sittbrunnen och sovkabinerna i båtarna, så når analysen än högre nivåer där varken teaklister, sprayhood-garage, sittbrunnsbänkar, självslående fockar eller mys-faktorn i salongen lämnas åt slumpen.

Så många frågor besvaras

Och förresten – hur ska ett navigationsbord vara utformat för att fungera optimalt i skarpt läge? Vad tycks om värsting-alernativet när det gäller kölar – 2,90 meter? Vem blir egentligen glad av fastskruvade durkar? Hur mycket prestanda förlorar man på att skenan till den självslående focken inte är nedsänkt? Varför kom Yanmar med segelbåtsdrev som är anpassade för motorer över 80 hästkrafter först nu? Och vad tyckte egentligen juryn i European Yacht of the Year om Arcona 50:ans seglingsegenskaper. Och…

…ja, så fortsätter det i en analys utöver det vanliga.

Häng med!