Skippo testar

X-Power 33C – första motorbåten från danska X-Yachts

Kan en utpräglad segelbåttillverkare som X-Yachts helt plötsligt börja bygga motorbåtar med framgång? Det är frågan som Hamnen söker svar på. Se testen!

Må vara att grunden redan var lagd när X-Yachts gav sig in i motorbåtsbranschen. Enkelt beskrivet har man tagit en redan befintlig motorbåt och utvecklat den vidare i sin egen anda. Sagda redan befintliga motorbåt var ingenting mindre än svenska HOC Yachts som stod ut från mängden med skrovdesign från Petestep. Ett koncept som ska borga för en snålare, tystare och på det hela taget en effektivare framfart.

Se också:
X-Power 33C – första intrycken från testen

Men frågan kvarstår. Hur har X-Yachts förädlat X-Power 33C och hur har man satt sin egen prägel på densamma? Klart är att varvet har dragit nytta av sin gedigna kunskap när det gäller inrednings-snickerer och gjort det med den äran. Vidare har man på ett sinnrikt sätt begåvat båten med detaljer och finesser som både förvånar och imponerar.

Simsalabim!

Ta bara ankarspelet i fören till exempel. Ett ankarspel som är dolt bakom en lucka och som hanterar ankaret med en snits som vi sällan har sett maken till. Eller ta det frostade fönstret i badrummet. Ett fönster som med en knapptryckning och på ett ögonblick går från att vara frostat till att bjuda havsutsikt.

Flera plus…

Så fortsätter det med bländande lösningar och finesser där ovanligt stora stuvfack i sittbrunnen liksom föredömligt mjuka och fina sjöegenskaper kammar hem åtskilliga pluspoäng.

… och några minus

Allt går inte i dur då bland annat motorljudet från Yanmar-dieseln (370 hk) och den något sävliga accelerationen drar ner helhetsintrycket ett par snäpp.

Kanske är det sistnämnda ändå förlåtet då detta är en utpräglad cruiser som gör sitt huvudsakliga jobb med den äran. Jobbet att frakta dig och de dina ståndsmässigt genom skärgården snarare än att bjuda livliga köregenskaper.

Se testen!

Äger du en X-yachts 33 C?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!