Wally Why 200 – ska vara den rymligaste lyxjakten

Vild, vacker och minst sagt annorlunda med glaspartier som skapar rymd och åter rymd. Wally Power vägrar att vara som andra. Spana in nya Wally Why 200!

Varför den heter ”Varför” är oklart men visst ska man fråga sig just det innan man slänger ut alla miljoner som skeppet kostar. Klart är också att detta kan vara den ljusaste och rymligaste båten som finns i sin storleksklass – eller vad sägs om 200 kvadratmeter boyta på 27 meter båt?

Se också:
165 Wallypower – norsk design i mästarklass!
Wally 50 – 15 meter djärv och kompromisslös lyx
Wally 73 – tjugotvå meter lyx med finess
Militärbåt i Wallykostym god för 60 knop

Wide-body

Tricket är ett frosseri i utfällbara skrovsidor, en rak och bullig stäv samt olika våningar som smälter ihop på ett elegant sätt. Framför allt har man helt sonika skippat skarndäcken och skapat boyta genom något som man  i jakt-kretsar kallas för wide-body.

Bränsleförbrukningen sägs vara låg för båttypen… Njae.

 

Designen kan man såklart både hata och älska – men sticker ut, det gör den. Mest spektakulärt i Wally Why 200 är ägarhytten – eller snarare utsikten från den.

Svävande ägarhytt

Enligt uppgift ska detta ha gett 50 procent(!) mer boyta än vad andra båtar i samma storleksklass kan skryta med. Speciellt imponerande är den enorma ägarhytten som är belägen längst förut, och där känslan av att sväva fram över havet liggandes i sängen i en glaskupol inte är långt borta.

Som sig bör på en jakt värd namnet Wally så har man förstås också tagit i extra när det gäller utvändiga ytor med inte bara en utan två så kallade beach clubs, där den nedre varianten har allt av tendergarage och vattenleksaker och annat nära till hands.

Båten är rustad med 4 000 hk men verkar ändå helt klart trivas bäst i lägre farter.

Toppfarten är 23,8 knop och då ska den dra 750 liter i timmen. I tio knop drar den mer måttliga 116 liter i timmen, vilket sägs vara riktigt bra för båttypen. Men är det verkligen det?

Wally Why 200 vs svenska Delta 88

Det kanske kan vara långsökt på många plan men vi kan inte hålla oss ifrån att jämföra med svenska Delta 88. Den är förvisso mindre utvändigt, 1,5 meter kortare och 1 meter smalare, och säkert mycket mindre invändigt. Men ändå – den har otrolig prestanda i jämförelse. Delta 88 klarar 38 knop i toppfart med 1 000 hk mindre än Wallyn och drar lika mycket i 30 knop som Wallyn drar i tio knop. Bland annat tack vare, gissar vi, att den väger cirka 50 ton mot Wallyns 117 ton.

Sen kanske Wallyn är bränslesnål gentemot andra hydrodynamiska överviktiga modeller som ligger i  samma segment när det kommer till volym invändigt. Det må vara. Men vi kan konstatera att det finns smartare lyxbåtar om man vill åka snabbt – utan att förbruka fruktansvärda mängder bränsle.