Wally 50 - 15 meter djärv och kompromisslös lyx

Lyxbåtsföretaget Wally i Monaco har ännu en häpnadsväckande nyhet på gång. Eller vad sägs om en ovanligt djärv daycruiser på över 15 meter som är helt befriad från kompromisser? Hamnen.se presenterar Wally 50.

Någon har sagt att båtkonstruktion är en invecklad lek med kompromisser. Vilket är sant om man ska skapa en båt för den breda allmänheten. Då gäller det att få med lite av såväl ditten som datten och försöka vara alla till lags i en och samma båt.

Men det är ett problem som lyxbåtsföretaget Wally i Monaco tar ett stort jämfotaskutt över. Här bygger man bara båtar för dem som har råd med en båt för varje tillfälle. Vilket den senaste nyheten, Wally 50, är ett utmärkt exempel på.

Enkelt beskriven är den en daycriser i ordets rätta bemärkelse. Alltså en båt som bara är till för dagsutflykter – trots att den är en bit över 15 meter lång.

Wally 50 har visserligen både pentry och kojplatser. Men det är inte fråga om sex, åtta eller tio kojplatser som är fördelade på en handfull sovhytter. Utan bara en skaplig dubbelsäng. Resten av krutet har man satsat på stora och fria ytor och hög komfort ute i det fria.

Ett av många djärva grepp är den jättelika soffgruppen framför vindrutan. Ett annat är taket ovanför sittbrunnen som kan vinklas på olika sätt för att släppa in mer eller mindre sol och fartvind. Och som kan avlägsnas helt om så önskas.

Ytterligare ett djärvt grepp är att man helt sonika har struntat i att inreda förpiken med den obligatoriska V-kojen med de lika obligatoriska madrasserna. Här finns bara till synes väldigt enkla och vitmålade britsar, mycket ljusinsläpp och befriande mycket luft.

Dubbla Volvo Penta Volvo Penta IPS 600 (2 x 435 hk) räcker till en toppfart på 38 knop. Den som bestämmer sig för det andra alternativet, dubbla Yanmar 530 med jetaggregat (KaMeWa) kan köra i upp till 42 knop.

Wally 50

Längd: 15,37 m
Bredd: 5,09 m
Djupgående: 1,05 m
Vikt utan motor: 12 000 kg
Motor: 2 x Volvo Penta IPS 600 (2 x 435 hk)
Bränsletank: 2 500 liter
Vattentank: 400 liter
Toppfart: 38 knop
Räckvidd: 440 sjömil i 30 knop
Skrovdesign: Wally
Inredningsdesign: Wally/Luca Bassani
Mer info: www.wally.com