Ryska oligarken säljer oanvänd lyxjakt – för 1,2 miljarder

Har båtsommaren inte blivit vad du hoppats på? Blev kostnaden per båttur väldigt hög? Förbli lugn – oavsett så lär det inte mäta sig med Leonid Feduns pris per båttur.

sparta-heesen-oligark
Ägaren till skrytbygget Sparta från nederländska Heesen har aldrig ens satt sin fot ombord på lyxjakten.

Sparta, byggd av Heesen, är den största lyxjakt som det nederländska varvet någonsin tagit sig an. Så sent som i augusti togs hon ut för sina slutgiltiga sjötester.

Nu – ett par veckor senare – ligger Sparta ute till försäljning för det snudd på smärtsamma beloppet 1 200 000 000 kronor.

Jakten är beställd av den ryska oligarken Leonid Fedun, tidigare ägare till fotbollsklubben Spartak Moskva och en av de högsta cheferna för det ryska oljebolaget Lukoil. Men enligt ryska medier har företagsmagnaten aldrig ens satt sin fot ombord på skrytbygget.

Läs även:
Lyxjakten Scheherazade kopplas till Putin – nu renoveras den
Rysk superjaktsägare stämmer brittiska staten
Oligarkens beslagtagna superjakt säljs till högstbjudande

Till skillnad från många av de som gör sig av med sina båtar till följd av att de inte använts i den utsträckning som man hoppats på lär Fedun ha andra incitament till sin försäljning. Oligarken har sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina funnits med på västvärldens sanktionslistor vilket sannolikt lett till den sparsamma (läs obefintliga) användningen av sin splitternya lyxjakt. Kanske är avyttringen ett sätt för Leonid Fedun att få tillgång till ofrysta tillgångar.

Här släpps Sparta ut ur sitt ”skjul” på Heesen-varvet i Nederländerna.

Ett ambitiöst projekt

Lyxjakten har beskrivits som ett unikt projekt där man velat ge ett sportigt uttryck trots sina 67 meter mellan för- och akterstäv. Ombord finner man en så kallad infinitypool, glashiss, bastu, gym och ångbad.

I sin marschfart på 12 knop har Sparta en räckvidd på 4 500 sjömil men om man lägger sig på gasen kommer hon upp i 16 knop.

Förutom de sedvanliga bekvämligheterna som jacuzzi och solstolar huseras även ett garage med en limousine ombord. Bilen går givetvis i matchande färgskala som resten jakten.